CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Măslinele crude sunt deosebit de amare, dar și periculoase pentru organism. Chiar dacă sunt bine coapte, ele conțin o substanță care le dă gustul amar și care provoacă dureri abdominale, crampe sau vărsături. Această substanță se numește oleuropeină.  

Evită să consumi măslinele crude, chiar dacă sunt coapte

Măslinele crude, fie ele verzi, negre sau mov, trebuie tratate cu sare și saramură pentru a scăpa de această substanță deosebit de amară. Doar așa pot fi consumate în siguranță.

În mod tradițional, măslinele crude sunt ținute în sare sau în saramură mai multe săptămâni înainte de a deveni gustoase.

În industria alimentară se folosesc procedee mult mai rapide și diverși oxizi minerali cum este oxidul de fier, pentru a înmuia măslinele și pentru a extrage oleuropeina, astfel încât măslinele să fie bune pentru consum în câteva ore.

Cum poți prepara acasă măslinele crude

Dacă vrei să te bucuri de măsline murate în mod natural, poți cumpăra din Grecia sau din Italia măsline crude, când mergi în vacanță. La noi în țară nu se găsesc măsline proaspete în stare naturală.

Măslinele negre sau maro, pot fi ținute în mici butoaie de lemn cu sare de mină, neiodată. La un kilogram de măsline se pun 100 gr de sare. Se acoperă cât mai bine butoiul și se amestecă din când în când măslinele, să fie aerisite și să se distribuie sarea uniform. Zeama care se lasă din măsline trebuie scursă săptămânal.

Dacă nu ai un butoi mai mic de lemn, poți folosi un sac din rafie, pe care trebuie să îl agiți periodic. Sacul se ține într-un lighean, pentru că se va scurge zeamă.

După câteva săptămâni, măslinele se gustă și dacă îți place gustul lor, atunci se spală bine de sare și se pun în borcane cu ulei de măsline și câteva condimente precum oregano, cimbru și sare.

Măslinele verzi se țin în saramură făcută din 9 părți apă și o parte sare. Se pun în borcane cu capac și se lasă câteva săptămâni bune, până când saramura scoate substanța amară din măsline. Apoi se scurge saramura veche, se clătesc măslinele și se pun în ulei de măsline sau în altă saramură proaspătă.