Evită să vopsești blana câinelui sau, cel puțin, evită să folosești vopsea de păr pentru uz uman. Aceasta conține peroxid de hidrogen, înălbitor și o mulțime de alte substanțe toxice pentru piele și pentru plămâni.

Dacă organismul tău face față și suportă vopseaua, deși de cele mai multe ori trebuie să recunoști că te ustură pielea și ochii, câinele este mult mai grav afectat. Pielea lui este mult mai sensibilă la agenții chimici și poate face iritații sau chiar boli de piele greu de tratat.

Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont de faptul că micul patruped se linge mereu pentru a-și curăța blana. Când îl vopsești, el simte imediat că s-a schimbat ceva. Pielea se usucă, își pierde grăsimea care o protejează, îl ustură și el se va linge mai des, ingerând chimicalele din vopsea. De aici și până la intoxicații dureroase nu mai e decât un pas.

Inconștiența poate avea consecințe fatale

Riscurile de îmbolnăvire sunt foarte mari, dacă folosești vopseluri toxice

Riscurile de îmbolnăvire sunt foarte mari, dacă folosești vopseluri toxice

Dacă vopsești blana câinelui cu o vopsea obișnuită de păr, riști ca bietul animal să sufere arsuri pe piele, să înceapă să aibă probleme cu vederea, precum și cu mirosul.

Nasul lui va fi grav afectat și este posibil să nu își mai recupereze niciodată mirosul fin. Ochii, de asemenea, pot fi iritați și devin lăcrimoși.

Iar substanțele toxice din vopsea, pe care el le linge, pot provoca arsuri interne încă din cavitatea bucală, până în intestine.

Nu te hazarda și nu îți asuma riscul să îți vopsești câinele doar pentru că ți se pare că e mai frumos, dacă e mai colorat. Dacă vrei o schimbare, este suficient să îi pui o fundiță sau o zgardă mai colorată.

Există variante sigure să vopsești blana câinelui?

Răspunsul este pozitiv. Da, există variante sigure, consideră unii medici veterinari. Este vorba de colorantul alimentar pe care îl folosești și la prăjituri sau de zeama unor fructe și legume precum vișinele, varza roșie sau sfecla.

Dar de ce să chinui animalul și să îi schimbi înfățișarea. El te iubește așa cum ești! Chiar dacă vopseaua este naturală și poate fi suportată de pielea câinelui, când îi schimbi culoarea îi provoci un stres profund și creezi confuzie, avertizează Cezar Milan. Câinele nu știe ce se întâmplă, nu își mai recunoaște culoarea naturală și poate deveni irascibil sau dezorientat.

sursa foto: 123rf.com/Shutterstock