Mai multe studii au arătat că poziția îndăgită de multe femei cu picioarele încrucișate dă dureri unde te aștepți mai puțin. Dacă stai mai multe ore în această poziție, se trimite un volum mai mare de sânge către inimă, iar acest lucru afectează tensiunea arterială.

De asemenea, femeile care stau în mod inconștient aproape toată ziua la birou cu picioarele încrucișate riscă să ajungă la paralizia nervului peronier care se manifestă la început prin perioade lungi de amorțeală, apoi împiedică mersul și flexiunea gambei.

Picioarele încrucișate favorizează durerile de umeri și de gât

Dacă stai ore întregi în această poziție și ai și un stil de viață sedentar, treptat picioarele încrucișate vor duce la schimbarea posturii și a liniei coloanei vertebrale. Te poți treci că mergi cocoșată, după câțiva ani, deși aveai o ținută elegantă. Vor apărea dureri la nivelul umerilor și al gâtului, cu atât mai mult dacă lucrezi la calculator.

Tromboza venoasă, un pericol

Dar cea mai gravă dintre consecințele acestei poziții este apariția trombozei venoase profunde. Mușchii și arterele din partea superioară a picioarelor, fiind ore întregi comprimate, zi de zi, an după an, vor fi profund afectate și tromboza se poate instala pe nesimțite.

Cum poți scăpa de acest obicei

Majoritatea persoanelor care stă cu picioarele încrucișate o face inconștient, pe fondul sedentarismului și a comodității. Pentru a scăpa de acest obicei, este suficient să îți impui să te ridici de pe scaun la fiecare jumătate de oră. Încearcă să faci mișcare, o gimnastică ușoară, dimineața și seara, și să mergi cât mai mult pe jos, într-un ritm susținut. Nu uita că mersul pe jos face piciorul frumos!

sursa foto: 123rf.com