Cartofii noi verzui sau cu pete verzi conțin o substanță otrăvitoare care se găsește de obicei doar în frunzele și în fructele acestor legume. În cartofii care se dezvoltă în pământ, la rădăcină, ea nu ar trebui să se găsească într-o concentrație atât de mare pentru a fi periculoasă. Cu toate acestea, în anumite condiții, solanina, ajunge și în cartofii comestibili.

O otravă redutabilă

Solanina este o otravă pe care legumele o produc să se apare de dăunători. De aceea, frunzele și fructele cartofilor sunt toxice și se consumă doar tuberculii care se dezvoltă în pământ.

Solanina se mai găsește și în alte legume ale căror frunze și flori sunt de asemenea toxice, precum roșiile sau vinetele.

Nu este indicat să mâncăm roșii crude, așa numitele gogonele, decât dacă sunt murate sau gătite, și nici vinete care nu sunt suficient de bine coapte. Ele pot avea o anumită concentrație de solanină care poate provoca tulburări gastrice, crampe și amețeli.

Cât de periculoasă este solanina din cartofii noi

Solanina poate cauza moartea unei persoane adulte în cantitate foarte mare, de peste 1,5 kg. Este puțin probabil să poți mânca atât de mulți cartofi verzi vreodată.

Cu toate acestea, câteva grame de solanină sunt suficiente să producă dureri abdominale, vărsături și amețeală. De aceea, este bine să cureți partea verde a cartofilor sau să te ferești să cumperi cartofi noi care sunt încă verzi. Cartofii comestibili au întotdeauna coaja gălbuie sau roz când sunt bine dezvoltați.

Tuberculii de cartofi pot conține o concentrație mai mare de solanină, dacă plantele au crescut într-un climat foarte rece sau mult prea cald și umed. Cartofii verzui nu sunt cartofi de calitate, au un gust amărui și se strică mult mai repede decât cartofii noi bine dezvoltați.

Solanina este solubilă în apă și în ulei încins, dar este mult mai indicat să cureți foarte bine toate petele verzi pentru a îndepărta pericolul.