Este foarte important să îți deparazitezi câinele și să îi cureți blana în mod regulat, nu doar pentru sănătatea lui, ci și pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, deparazitarea nu te ferește de pericole, iar medicii veterinari te sfătuiesc să nu îți pupi câinele. El pune botul pe tot felul de lucruri murdare când ieșiți la plimbare, uneori chiar și pe excrementele altor animale. Așa că ar fi bine să te gândești de două ori înainte de a-l pupa.

Ce boli se transmit ușor dacă îți pupi câinele

Câinele pe care îl pupi are și el obiceiul să te lingă pe mâini și pe față. Cele mai multe bacterii pe care le conține saliva lui nu sunt periculoase pentru om, dar există riscul să îți transmită paraziți și microbi periculoși prin lins.

Ouăle de limbrici, de tenii sau de giardia pot ajunge ușor pe botul unui câine care a umblat prin parc, iar de aici pe mâinile și apoi în gura ta. Salmonella este o bacterie care se transmite ușor de la câine la om și invers. Toxoplasmoza sau Bartonella sunt alte două boli, specifice pisicilor, care se transmit ușor la om prin pupat.

Deosebit de periculoase sunt alte două bacterii de care nu scapi fără internare și tratament intensiv precum stafilococul auriu sau capnocytophaga canimorsus.

Evită pupatul dacă ai un sistem imunitar slab

Medicii recomandă stăpânilor de animale să se spele foarte des pe mâini și să evite să le pupe dacă sunt bolnavi și au un sistem imunitar slab. Persoanele care suferă de boli cronice trebuie să fie deosebit de prudente. De asemenea, copiii mici și femeile însărcinate.

Oricât de mult le iubim, ideal ar fi să evităm contactul direct cu saliva animalelor noastre de companie, chiar dacă se întâmplă uneori să le mai și pupăm. Există multe alte metode prin care le poți arăta afecțiunea. Petrecând mai mult timp cu el, ieșind în aer liber cu câinele tău sau inventând noi jocuri în casă, va fi la fel de fericit, chiar dacă nu îl lași mereu să te lingă și să te pupe.

sursa foto: 123rf.com