Produsele congelate nu trebuie dezghețate și puse din nou în congelator, fie că este vorba de pizza, carne sau legume. Tot mai des apare pe etichete mențiunea clară că nu trebuie să congelezi alimentele de mai multe ori, chiar dacă nu ai reușit să le consumi în totalitate. Iată care este explicația și de ce este bine să ții cont de această recomandare.

Împarte carnea sau legumele în cantități mici când vrei să congelezi alimentele proaspete, astfel încât să decongelezi doar cât ai nevoie să gătești.

Nu este bine să congelezi carnea, fructele sau legumele de mai multe ori, în primul rând pentru că există un risc pentru sănătatea ta și în al doilea rând pentru că își pierd consistența și gustul inițial.

Bacteriile, un pericol pentru produsele dezghețate

În timp ce congelezi alimentele, bacteriile pe care le conțin nu mor, decât într-o proporție redusă. Ele intră într-o stare de hibernare și revin la viață când decongelezi carnea sau legumele.

Microbii periculoși precum salmonella, stafilococul auriu sau clostridium, o bacterie care provoacă toxiinfecții alimentare grave, proliferează și se înmulțesc de îndată ce carnea se dezgheață. Trebuie preparată termic imediat pentru a fi sigură pentru consum.

În mediul industrial, carnea, peștele sau legumele sunt pregătite pentru congelare foarte rapid, astfe că bacteriile periculoase nu reușesc să se înmulțească îngrijorător.

Acasă, însă, când este nevoie de câteva ore pentru a decongela un pachet de carne și alte câteva ore pentru a îngheța la loc, bacteriile au suficient timp pentru a se înmulți.

Când congelezi alimentele, se pierde din calitate

Carnea, legumele sau fructele congelate nu mai au chiar aceeași textură fermă și aceeași savoare ca alimentele proaspete. De aceea, nu este bine să le congelezi de mai multe ori.

Pregătește pachete mici cu carne sau legume pe care să le pui în congelator și pe care să le folosești integral când le dezgheți.

Dacă o bucată de carne este congelată de mai multe ori, cristalele de gheață care se formează de-a lungul fibrelor deteriorează țesutul și la a doua sau a treia dezghețare nu mai are nici gustul și nici fermitatea obișnuită.

Orice aliment proaspăt trebuie congelat o singură dată și la o temperatură foarte scăzută, astfel încât procesul de congelare să fie cât mai rapid.

sursa foto: Shutterstock