De obicei, pisica ta năpârlește mai mult toamna şi primăvara. Dar animalele care îşi petrec cea mai mare a timpului în casă, năpârlesc în mod constant mai tot timpul anului.

De aceea, pisica ta are nevoie de periaj săptămânal sau o dată la două săptămâni, în funcţie de lungimea şi desimea blăniţei. Dar, dacă năpârlește mai mult decât de obicei, în pofida îngrijirilor tale, poate fi semnul unei probleme de sănătate.

Alergiile. Atenție la hrana pisicii!

O blană frumoasă şi lucioasă înseamnă o piele sănătoasă şi un regim alimentar echilibrat şi adecvat. Când blăniţa are de suferit, şi mica ta prietenă suferă.

Poate avea o alergie la mâncare, dacă ai schimbat-o, sau la produsele cu care o speli pe el sau cu care îi speli căsuţa şi jucăriile.

În caz de alergie, animalele încep să se scarpine cu putere, îşi provoacă răni care se pot infecta şi este nevoie de intervenţia unui medic specialist pentru a depista cauza.

Bolile patologice și pisica ta

Dacă nu este vorba de o alergie, pierderea masivă a firelor de blană poate fi provocată de boli mai grave care au afectat serios anumite organe interne, precum tiroida. Diagnosticarea lor se face în urma unor analize de sânge sau a unor biopsii. În acest caz, tratamentul este combinat cu anumite suplimente alimentare.    

Paraziţii şi infecţiile

Oricât ai fii de grijulie cu pisica sau câinele tău, se pot îmbolnăvi de la alte animale de diverse boli de piele cauzate de ciuperci. Sau pot lua cu uşurinţă purici şi căpuşe de la animalele fără stăpân.

Priveşte cu mare atenţie zonele în care pisica ta se scarpină cel mai mult şi urmăreşte petele roşii, inflamaţiile sau muşcăturile de insecte.

Ţine minte!!! Ai nevoie de un medic veterinar

La cel mai mic semn că animalul tău de companie îşi pierde blana mai mult decât de obicei şi se scarpină mai des, trebuie să mergi la un cabinet veterinar. Medicul va analiza la microscop fire din blană şi bucăţi din pielea bolnavă şi va face teste de sânge.

Bolile de piele presupun, de obicei, tratamente pe bază de antibiotice, antihistaminice sau medicamente împotriva ciupercilor. Ele sunt combinate cu hrană specială, suplimente cu vitamine şi anumite şampoane care reduc senzaţia de mâncărime şi dezinfectează rănile.   

foto: Shutterstock