Oricât de multe am știi despre flori, tot se întâmplă să mai facem greșeli și să le pierdem. Iar transplantarea este un proces delicat, care afectează orice plantă, oricât de viguroasă ar fi. Nu este un obiect pe care să îl muți fără griji dintr-un loc în altul. Trebuie să alegi timpul cel mai potrivit și să știi cum să manevrezi coletul de rădăcini pentru a afecta cât mai puțin dezvoltarea ulterioară a plantei. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta data viitoare când vrei să transplantezi o floare.

Lasă planta să se acomodeze cu noul spațiu

Oricât de mic și de nepotrivit ți se pare ghiveciul în care ai cumpărat floarea, ține cont că în el s-a dezvoltat planta în ultimele luni și că pământul de la rădăcini conține tot ce îi trebuie. Nu o deranja imediat ce o aduci acasă. Găsește-i locul potrivit în casă, în funcție de lumina de care are nevoie, și las-o cel puțin două sau trei săptămâni să se acomodeze. Transportul în magazine și apoi la tine acasă este un adevărat șoc pentru plantele la ghiveci, care trebuie să se adapteze la noi condiții de lumină, temperatură și umiditate.

Alege timpul potrivit

Majoritatea plantelor la ghiveci trebuie transplantate la început de primăvară, când intră într-o nouă etapă de vegetație și rădăcinile cresc mai repede. Doar plantele care înfloresc iarna, precum Crăciunița, siclamele sau anumite specii de orhidee, pot fi mutate în alte ghivece pe timp de toamnă.

Udă bine pământul din ghiveci

Înainte să o transplantezi în alt ghiveci, udă bine rădăcinile cu trei sau patru ore mai devreme. Astfel, șocul desprinderii din vasul vechi nu va mai fi la fel de puternic. Iar, dacă transplantezi floarea în ghivece de lut, ține-le în apă câteva ore înainte, să fie umede.

Taie vârfurile rădăcinilor

Dacă rădăcinile plantei au crescut prea lungi și ies din pământul în care a fost plantată, trebuie tăiate foarte scurt la vârfuri, pentru a stimula creșterea. Ai grijă ca foarfeca să fie dezinfectată, să nu transmiți vreo boală de la alte plante la care ai mai folosit-o.

Ține departe florile de soare, după transplantare

După ce trece printr-un proces atât de dificil pentru ea, planta are nevoie de un repaus și trebuie ținută într-un loc luminat, dar departe de soare. Rădăcinile au nevoie de timp pentru a se acomoda în pământul nou și pentru a începe să absoarbă apa și nutrienții esențiali, de aceea, temperatura nu trebuie să se schimbe. Păstrează pământul ușor umed și ai răbdare câteva zile până când planta redevine vioaie.

sursa foto: 123rf.com