Hainele din bumbac, fabricate din fibre naturale peste 70% – 80%, intră la apă la primele două sau chiar trei spălări. De aceea, trebuie spălate la început la o temperatură scăzută, de cel mult 40 de grade, și cu un detergent pentru haine delicate, care spală bine și la temperaturi mai mici.

Tricourile sau hainele de casă din bumbac, dacă intră la apă, nu reprezintă o mare pierdere. Pot fi ușor înlocuite. În schimb, rochiile de vară, fustele sau bluzele deosebite pe care le porți cu drag în zilele calde, trebuie salvate, să nu intre la apă. Iată cum ar trebui să le speli pentru a-și păstra forma inițială.

Hainele din bumbac mai scumpe se spală mai întâi de mână

O rochie deosebită sau o bluză fină din bumbac ar trebui spălate la început de mână, cu apă călduță și puțin detergent lichid pentru haine delicate. Trebuie să le storci prin presare între prosoape groase și să le netezești cu palmele cât timp sunt ude.

Apoi se pun la uscat la umbră, deoarece soarele le decolorează și face ca fibrele de bumbac să se strângă.

Cum le speli la mașină

Ulterior, le poți spăla la mașină, la temperatura indicată pe etichetă sau la o temperatură scăzută, de până la 50 de grade. Trebuie să elimini programul de stoarcere, și să le storci tu ușor prin presare, fără să răsucești hainele.

Citește întotdeauna cu grijă eticheta și respectă indicațiile producătorului. Hainele din bumbac pot fi unele vopsite cu vopseluri naturale, de natură vegetală și acestea nu trebuie spălate cu detergenți agresivi, care conțin înălbitori.

Unele pot avea o țesătură mai aerisită, de vară, și intră la apă, dacă nu respecți temperatura indicată.

Citește și cum trebuie să speli celelalte haine din materiale delicate precum mătasea sau inul.