Bucătăria modernă ne oferă azi tot felul de vase, din sticlă, din ceramică sau teflon, dar niciunul nu se compară cu lutul tradițional. Cu toate că au fost date uitării sau folosite mai mult în scop decorativ, vasele de lut sunt ieftine și au o mulțime de avantaje.

Sărmăluțele, costițele de porc sau curcanul umplut ies de minune gătite la foc mocnit, în vasele tradiționale. Mâncarea pregătită în vase de lut are un gust mult mai bogat, este mai suculentă și mult mai sănătoasă.

Ce se poate găti în oale de lut!

Sărmăluțele se topesc în gură, dacă sunt gătite la cuptor, în vase tradiționale de lut. Stropite cu vin din când în când, dacă sunt lăsate să se topească ușor timp de cinci sau șase ore la foc potrivit, ies cele mai gustoase sarmale pe care le-ai mâncat vreodată. Dar vasele tradiționale sunt excelente și pentru alte preparate la cuptor:

  • mâncăruri din orez și legume;
  • tocănițe scăzute din carne, cartofi și diverse legume;
  • pui umplut și rulade din carne;
  • pește și orez;
  • clătite cu diverse umpluturi, fie din carne și legume, fie cu brânză;
  • preparate din ciuperci;
  • legume umplute cu carne sau cu orez și ciuperci;
  • combinații delicioase cu legume, carne afumată și mămăligă, pe care o fierbi înainte.

Reguli să folosești corect oalele din lut

Fiecare vas din lut cumpărat de la un producător serios are un certificat de garanție, dar și instrucțiuni de folosire, deoarece nu poate fi utilizat la fel ca oalele obișnuite.

Atât vasul, cât și capacul trebuie umplute cu apă și lăsate să se umezească bine timp de cel puțin 3 ore sau cât timp este specificat în instrucțiuni.

După ce se aruncă apa, vasul se unge cu puțin ulei prin interior și se pun alimentele. Se pune în cuptorul rece și se lasă focul să ardă mocnit, ca să se încălzească treptat și să nu crape.

Atenție la aceste sfaturi!

Nu se pune niciodată direct pe foc, ci pe un grătar la distanță de câteva degete.

Nu se pune niciodată în cuptor fără să fie umezit din timp, deoarece argila se crapă.

Nu se pune în cuptorul încins, pentru că existe riscul să se spargă.

Nu se lasă niciodată un vas de lut gol în cuptor, fără apă sau fără alimente umede în el, pentru că se usucă rapid și se crapă.

Cum se curăță vasele de lut

După folosire, vasul se lasă la înmuiat în apă caldă cel puțin o jumătate de oră. Se curăță bine cu un burete aspru resturile de mâncare fără detergent!

Dacă miroase puternic a ceapă și carne, se pune apă caldă și puțin oțet și se bagă la cuptor timp de aproape o oră, la foc potrivit. Oțetul scoate mirosurile grele din argilă, dezinfectează și degresează vasul.

foto: 123rf.com