Cine are obiceiul să consume nuci cu miere este un om care se bucură de un organism sănătos și robust! Combinația de nuci cu miere este deosebit de sănătoasă și benefică, iar proprietățile celor două ingrediente sunt cunoscute din vremuri străvechi.

Multă vreme, nucile și mierea au reprezentat un desert sănătos pentru bunicii și străbunicii noștri și totodată un leac eficient pentru diverse boli de inimă sau de stomac. În mod deosebit, în sezonul rece, această combinație este recomandată pentru a preveni gripele și răcelile și pentru a menține un tonus ridicat al organismului.

Este recomandat să consumi acest desert delicios după micul dejun sau după amiaza în jurul orelor 15, când organismul are nevoie de un impuls de energie și vitalitate.

Cum să pregătești nuci cu miere la borcan

Alege miez de nucă de bună calitate, mare și frumos, curat, fără pete sau mucegai. Ideal ar fi să spargi tu nucile, iar miezul să fie cât mai proaspăt. Evită să folosești miez de nucă deja curățat din piață pentru că nu știi în ce condiții a fost păstrat înainte să fie pus pe tarabă.

Mărunțește nuca în bucățele potrivite și pune-o în borcane mici de 50 sau 100 de grame, apoi toarnă mierea cu răbdare, lăsând să pătrundă bine printre nuci.

Mai poți adaugă suc proaspăt de lămâie și anume sucul de la o jumătate de lămâie la 300 g de miere. Se amestecă bine apoi se toarnă peste nuci.

Borcanele se închid cu capac și se depozitează în spații reci și întunecoase, dar nu la frigider. Se consumă în decurs de câteva luni, deoarece mierea se poate zaharisi, iar nucile pot să râncezească după câteva luni.

Beneficii pentru sănătate. Ce boli poate preveni combinația de nuci cu miere

Alungă durerile de cap

Dacă te doare capul frecvent în perioadele stresante sau când ești răcită, consumă nuci cu miere. Zahărul natural din miere alungă durerea de cap, te ajută să te detensionezi, să te relaxezi și să gândești mai limpede.

Datorită acestui efect, combinația de nuci și miere este foarte bună și în cazul în care ai probleme cu somnul și adormi mai greu. Gustă seara o linguriță de nuci mărunțite cu miere și vei dormi mai bine.

Echilibrează tensiunea arterială

Persoanele care suferă de hipertensiune pot ține o cură de nuci cu miere timp de 12 – 14 zile. Două lingurițe de nuci cu miere ajută în fiecare zi la normalizarea tensiunii arteriale. Acizii benefici din miere și grăsimile bune din nuci contribuie la o mai bună fluidizare a circulației sângelui.

Ameliorează durerile gastrice

Persoanele care suferă cu stomacul, cele care au reflux gastric, aciditate crescută, balonare și chiar gastrită sau ulcer, pot folosi nucile cu miere drept remediu. O linguriță de nuci mărunțite fin, se amestecă cu o linguriță de miere și apoi se dizolvă într-un pahar cu lapte cald. Se consumă câte jumătate de pahar înainte de masa de prânz și masa de seară.

Ajută la prevenirea depunerilor de colesterol

Se știe că nucile sunt foarte bune pentru arterele inimii, pentru circulația sângelui și pentru funcționarea creierului. Datorită acizilor grași nesaturați pe care îi conțin, nucile pot preveni depunerile de colesterol. Combinate cu miere, ele reprezintă o gustare hrănitoare care ajută inima și stimulează circulația sângelui.

Stimulează imunitatea

Pe cât sunt de bune și de hrănitoare cele două alimente, pe atât sunt de puternice împotriva virusurilor și bacteriilor. Combinația de nuci cu miere stimulează imunitatea organismului, te ajută să fii mai rezistentă la boli, la răceli și gripe, te ajută să învingi mai ușor inflamațiile din organism și infecțiile.

Nucile cu miere mențin sănătatea pielii, mențin sănătatea vederii, reglează funcțiile endocrine, protejează oasele, previn apariția cancerului, previn deteriorarea țesuturilor și îmbătrânirea prematură.

Tratează anemia și carențele de minerale

În cazul copiilor sau femeilor care au anemie, nucile și mierea sunt de mare ajutor și se consumă câte o linguriță de trei ori pe zi. De asemenea, poți consuma nuci cu miere timp de o săptămână după menstruație, timp de o lună sau două după naștere sau după o intervenție chirurgicală.

Contraindicații

Oricât ar fi de bună combinația de nuci cu miere, ea este interzisă în cazul unor afecțiuni:

  • diabetul zaharat
  • diabetul renal,
  • hipertiroidia, 
  • obezitatea, 
  • hipercolesterolemia 
  • alergia la miere
  • alergia la nuci.

De asemenea, este interzisă femeilor însărcinate sau copiilor mai mici de 1 – 2 ani.

sursa foto: Freepik.com