Mineralele pe care le conține te vor convinge că este mult mai bine să consumi melasă decât zahăr. Acest sirop vâscos, de culoare brună, cu un parfum dulce-amărui, păstrează multe din substanțele nutritive pe care le conține sfecla sau trestia de zahăr.

Cea mai bună este melasa din trestie de zahăr care conține 50% zahăr și 50% diverși nutrienți hrănitori precum glucoza, fructoza, biotina, calciu, potasiu, fier și săruri de care organismul are nevoie.

Cum se obține melasa

Siropul deschis la culoare, care se obține din prima fierbere a sfeclei sau a trestiei de zahăr este melasa ușoară. Este și forma cea mai solicitată de cumpărători și se folosește în gospodărie, la bucătărie, în patiserie, dar și în diverse rețete de preparate sănătoase.

După a doua fierbere se obține melasa neagră, mai puțin dulce, mai vâscoasă și folosită îndeosebi în patiserie la obținerea fursecurilor și a sosurilor aromate pentru fripturi și aperitive.

De ce să consumi melasă și cum să o folosești

Melasa are numeroase beneficii pentru sănătate, datorită mineralelor și sărurilor pe care le conține. Ajută la hidratarea și întinerirea pielii, fortifică firul de păr și îi închide culoarea, face tenul mai luminos, previne anemia, îmbunătățește digestia și are calități laxative.

Înlocuiește zahărul cu melasă în cafea și în ceai și chiar în laptele copiilor. Folosește mai întâi o cantitate mică pentru a te obișnui cu gustul și cu parfumul ei.

Folosește melasa când pregătești prăjiturile de casă, fie în aluat, fie în cremele cu cacao sau cu lichioruri.

Melasa este bună și la baițurile pentru fripturile din carne de pasăre sau de porc. Se păstrează la frigider, să fie cât mai vâscoasă, se adaugă diverse condimente, inclusiv usturoi pisat sau rondele de ceapă, și se unge carnea înainte de a o pune pe grătar sau la cuptor.

Este bine să consumi melasă și în salatele de crudități. Adaugă doar câteva picături, împreună cu oțet balsamic și ulei de măsline și vei obține o salată delicioasă.

Melasa se recomandă și pentru hrana gătită în casă a pisicilor și câinilor, dar în cantitate redusă.

Se poate adăuga și în compostul pe care îl pregătești pentru plantele din grădină.

Citește și ce alte soluții naturale poți alege să înlocuiești zahărul!