Păstrarea în vid a legumelor și fructelor le prelungește termenul de valabilitate. Aparatul de vidat te ajută să conservi alimentele pentru o perioadă de cinci ori mai lungă și să le depozitezi astfel încât să ocupe cât mai puțin spațiu. Dar acestea nu sunt singurele lui calități. Iată ce mai poți face cu un aparat de vidat.

Faci economie când cumperi mai mult

Cumpără cantități mai mari de fructe sau legume, dacă le găsești la un preț mai mic în piață. Acasă, împarte-le în porții mici, pune-le în pungi și folosește aparatul de vidat. Pungile cu legume vidate vor ocupa mai puțin loc în congelator și se vor păstra mai multe luni, decât dacă nu sunt vidate.

Salvează fructele care se strică repede

Dacă ai tăiat banane, mere, pere sau alte fructe care se strică și nu le poți consuma imediat, pune în pungi ceea ce rămâne și videază pungile. Feliile de fructe ținute în vid la frigider vor fi bune și a doua zi.

Marinează carnea mai rapid

Pune carnea pentru friptură într-o pungă încăpătoare, adaugă marinata cu mirodenii, videază și sigilează punga. Ține-o în frigider o oră sau două, apoi pune-o pe grătar sau la cuptor. Când este vidată, se crează o presiune și sosul cu mirodenii pătrunde mai ușor în carne care se frăgezește.

Prelungește viața semințelor

Dacă îți place să grădinărești și aduni în fiecare an semințe de la florile și legumele tale, pune-le în pungi și videază-le. Se vor păstra mult mai bine câțiva ani la rând, nu se vor usca și nu își vor pierde capacitatea de a încolți.

Un aparat de vidat poate sigila cosmeticele

Ori de câte ori pleci în călătorie și vrei să iei cu tine parfumuri, creme sau rujuri, ar fi bine să le videzi. Așa se vor păstra mai bine, chiar dacă nu stau la o temperatură optimă și eviți riscul de a se vărsa prin geanta cu haine.

Mai multe haine în bagaje

Nu în ultimul rând, folosește aparatul de vidat să pui mai multe haine în bagaje. Sortează-le și pune-le în pungi, apoi videază pungile să intre cât mai multe în geantă. Este o soluție excelentă mai ales iarna, când trebuie să împachetăm pulovere groase, care ocupă mult spațiu, sau mai multe perechi de pantaloni și șosete.

foto: wikipedia