Dintre toate metodele de identificare și numărare a animalelor de companie, microcipul este cea mai sigură și cea mai eficientă. Dacă animalul de companie are microcip, îl poți găsi oricând, mai ales dacă este un animal de rasă și a fost furat.

Ce trebuie să știi despre microcip

Microcipul este cât un bob de orez, se implantează sub piele cu ajutorul unei seringi și este garantat pe viață. Nu are nevoie de o sursă de energie, precum bateriile, și nici nu trebuie schimbat. El poate fi implantat la orice vârstă și este obligatoriu prin lege după ce ai adoptat un câine, indiferent de rasa lui.

Este rezistent la șocuri și lovituri și nu își modifică poziția, dacă mângâi animalul în locul în care a fost implantat.

Trebuie să mai știi că microcipul este realizat din sticlă și nu lezează țesuturile înconjurătoare. El este implantat sub piele, între omoplați, o zonă mai puțin dureroasă, iar acul folosit este subțire și nu provoacă răni sau hemoragie. Implantarea se face doar la medicul veterinar, astfe încât să nu existe niciun risc de sănătate pentru câinele sau pisica ta.

Cum îți protejezi animalul de companie cu microcip

Imediat după implantare, medicul veterinar citește codul unic pe care îl conține microcipul și îl introduce în baza de date împreună cu datele de identificare ale animalului și ale stăpânului. Fără aceste date, microcipul nu are nicio valoare și niciun beneficiu.

Codul fiecărui microcip este unic la nivel mondial, astfel că niciodată două animale nu vor avea același microcip.

Singurul inconvenient ține de aparatura cu care este citit microcipul. Nu toate cabinetele veterinare sunt dotate cu astfel de aparate și nu orice aparat poate citi microcipul animalului tău. Cu toate acestea, producătorii de microcipuri au reușit să pună pe piață tot mai multe cititoare universale, pentru a depăși această problemă.

Legea este drastică și în România

De la 1 ianuarie 2015, toți stăpânii de câini din România sunt obligați să le implanteze animalelor de companie microcipuri, la cel mult 90 de zile de la fătare sau de la adoptarea și cumpărarea lor.

Codul unic de pe microcip este trecut în carnetul de sănătate al animalului și se poate urmări astfel dacă a fost vaccinat la timp și dacă suferă de o boală și se află sub tratament, în cazul în care s-a rătăcit.

Tot datorită microcipurilor, pot fi identificați stăpânii în cazul în care câinele a fost furat și recuperat de poliție sau dacă a fost agresiv și a mușcat pe cineva.

Conform legii, proprietarii care refuză ca animalul de companie să poarte microcip sunt pasibili de amendă de la 2.000 la 5.000 de lei.

Dacă vrei un câine, cele mai fidele și jucăușe rase sunt Husky, Labrador și Golden Retriever!

sursa foto: 123rf.com