Piftia de casă este un deliciu și foarte puțini sunt cei care o ocolesc la masa de Crăciun. Se face în general piftie de porc, deoarece este mai ușor de obținut gelatina din tacâmurile de porc. Dar deosebit de fină și de ușoară este piftia din carne de curcan sau cea din pește.

Este un preparat foarte sănătos, dacă este pregătit la modul serios, după rețetele tradiționale și bine fiert cu legumele de bază cum sunt morcovii, țelina, păstârnacul sau rădăcină de pătrunjel. Dar iată de ce este considerată atât de bună!

Piftia de casă, gustoasă și hrănitoare!

După cum se știe, piftia se face din carne și tacâmuri bine fierte. În supa aceasta, pentru a fi cât mai gutoasă, se adaugă legumele menționate mai sus, usturoi și alte condimente sau ingrediente în funcție de rețetă.

Toate ingredientele sunt fierte și se strecoară supa care se transformă într-o gelatină naturală, aromată și bogată în proteine și aminoacizi.

Dacă se îndepărtează cu grijă grăsimea de la suprafață, piftia rămâne un preparat delicios, ușor de asimilat, care nu îngrașă și care aduce un mare aport de proteine pentru organism, necesar mai ales în sezonul rece.

Proteinele și aminoacizii ajută la refacerea pielii, unghiilor, părului și mușchilor.

Stiai ca la piftie i se mai spune si racitura de porc?

Colagenul și lizina, două beneficii mari din piftie

Conținutul de grăsime și de carbohidrați din piftie este mult mai redus decât s-ar crede, dacă supa este bine strecurată și grăsimea îndepărtată când se răcește.

În schimb, piftia conține mult colagen și lizină, care ajută la rezistența organismului, la creșterea masei musculare și la refacerea țesuturilor.

Dintre aminoacizii de bază pe care îi conține, prolina este des folosită în industria cosmetică în produsele de regenerare pentru ten și piele. Așa că, doamnelor, nu ocoliți piftia, chiar dacă are mult usturoi. Iar dacă vreți o piftie mai fină, preparați o piftie de curcan sau din pește.