Cea mai frecventă cauză care determină apariția de substanțe lipicioase pe frunzele plantelor o reprezintă infestarea cu afide. Dacă ai observat pe spatele frunzelor, în mod special, mici pete maronii, nu trebuie să le treci cu vederea. Ele nu sunt pete de rugină sau de mucegai.

În realitate sunt afide, mici insecte care se lipesc pe frunze, în special pe lângă nervuri, și se hrănesc cu sevă. Secrețiile lor lasă acele dâre lipicioase pe frunze, iar când se înmulțesc necontrolat, plantele nu mai au nicio șansă.

Verifică frunzele plantelor pe partea inferioară

52332755 - many of scale insects on a leaf houseplant.

Uită-te cu atenție pe frunze și pe o parte și pe alta. Afidele arată ca niște mici pete maronii sau negre, sunt foarte plate și bine lipite de frunze. Aceste insecte sunt protejate de o platoșă care le apară de insecticidele obișnuite din comerț. Dar există soluții mult mai simple să scapi de ele, fără să cumperi nimic sofisticat și scump.

Cum combați afidele

Pregătește o soluție mai concentrată din detergent lichid de vase și apă la temperatura camerei și tamponează frunzele infestate cu afide cu această soluție. Detergentul le omoară în primul rând pentru că le sufocă, dar atacă în foarte mică măsură plantele. Este important ca detergentul să nu ajungă în pământul din ghiveci și la rădăcini.

Folosește și alcool medicinal

O altă soluție este spirtul sau alcoolul medicinal. Aplică alcoolul pe afide prin tamponări ușoare cu ajutorul unor bețișoare de urechi. Îți trebuie multă răbdare, dar  alcoolul dizolvă platoșa insectelor și le elimină.

Când iei măsuri radicale?

Dacă unele dintre frunzele plantelor sunt încărcate de afide și nu le mai poți face față, nu mai are rost să le salvezi. Trebuie să le rupi și să le pui într-o pungă de plastic închisă ermetic la gunoi. Restul plantei, trebuie curățată cu grijă și trebuie să repeți procedeul de mai multe ori, până când nu mai apare nicio afidă.

sursa foto: 123rf.com