Când își înclină capul, câinii sunt drăgălași și parcă vor să îți transmită că abia așteaptă să se joace cu tine. În realitate, ei se concentrează să te asculte. Un studiu recent, realizat în Ungaria, la care au participat 40 de câini din diverse rase, are concluzii surprinzătoare despre acest comportament.

Test de memorie cu numele jucăriilor

Înclinarea capului atunci când ascultă de stăpân este o caracteristică a câinilor. Toți au acest comportament. Câinii își înclină capul când aud sunete bizare, când percep anumite mișcări care li se par suspecte sau când stăpânul le vorbește și îi face atenți.

Studiul cercetătorilor unguri este primul care se ocupă de acest comportament al câinilor și demonstrează că patrupezii care înclină capul mai des atunci când le vorbește stăpânul dau dovadă de o capacitate mai mare de memorare.

În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit câți câini reușesc să învețe numele jucăriilor și câți dintre ei se duc să le recupereze atunci când stăpânii le cer acest lucru.

Toți câinii au înclinat capul într-o parte și alta de câteva ori, atunci când stăpânii lor le repetau numele jucăriilor. Dar puțini au fost cei care au învățat numele jucăriilor și le-au adus la stăpâni. Cei care au răspuns cel mai bine la acest test au fost 7 câini din rasa Border Collie.

Câinii care își înclină capul mai des sunt mai inteligenți

Câinii Border Collie au răspuns cel mai bine la testul de atenție și memorare, iar cercetătorii au observat că ei își înclină capul mult mai des decât alte rase de câini. Câinii Border Collie au făcut acest lucru 43% din timpul studiului, pe când ceilalți au avut acest comportament cam 2% din timp.

Cei 7 câini Border Collie au participat mai departe la un alt test în care trebuia să rețină numele a 13 jucării. Unul dintre ei, pe nume Whiskey, a adus jucăria cerută de stăpân de 54 de ori din 59 de încercări. Nici ceilalți nu au fost mai slabi. În 90% din încercări, câinii au demonstrat că pot învăța și reține numele jucăriilor timp de câteva săptămâni.

Câinii pot reține comenzi scurte precum ”șezi!”, ”stai!” sau ”hai!”, dar puțini dintre ei pot învăța nume de obiecte.

Cu toate acestea studiul din Ungaria demonstrează că unele rase sunt mai inteligente, au o capacitate mai mare de concentrare și memorare și pot reține și alte cuvinte mai lungi, mai complicate.  

În mod cert, studiul arată că patrupezii care își ascultă atent stăpânii și își înclină capul în dreapta sau în stânga arată că se concentrează și că încearcă să înțeleagă ce mesaj le transmit oamenii.

Comportamentul lor nu este un gest de răsfăț sau de joacă, ci un gest care arată cât sunt de atenți și inteligenți.