Sunt puține rase de câini care au gingii negre sau gingii cu pete negre în mod natural. Spre exemplu, ar fi vorba despre dalmațieni, chow chow, shar pei, shepherd sau setter. În rest, majoritatea câinilor are gingii deschise la culoare, cu tentă roz, care îți arată că sunt curate și sănătoase. Dacă încep să se înnegrească, trebuie să te gândești la probleme medicale și să apelezi la un veterinar.

Ce culori ale gingiilor indică probleme de sănătate

Gingia câinilor nu trebuie să fie niciodată albăstruie, violet, roșu aprins, roșu închis sau negre. Aceste culori neobișnuite indică o probleme de sănătate, în primul rând probleme legate de dantură și placa bacteriană.

Câinii au și ei nevoie să fie spălați pe dinți, să le menții dantura curată, să nu se depună tartru și să nu facă inflamații sau abcese. Sunt excelente batoanele de curățat dinții, dar și periuțele special concepute pentru a curăța dantura câinelui. Dacă îl obișnuiești de mic să îl speli pe dinți, nu vei avea probleme majore mai târziu.

Ce probleme sunt legate de gingii negre

Gingivita și parodontoza sunt două afecțiuni care se instalează și evoluează treptat, pe măsură ce câinele îmbătrânește. Dacă nu ai grijă de dantura lui și dacă nu are o dietă echilibrată, bazată pe minerale care să susțină sănătatea dinților, aceste boli pot apărea în a doua parte a vieții și vei observa pete negre sau gingii negre la câinele tău.

Traumele dentare pot determina și ele apariția de pete negre pe gingii. Aceste probleme apar dacă micului tău patruped îi place să roadă obiecte dure și dacă dinții se sparg sau se rănește grav la gingii. De aceea, el trebuie verificat în permanență.

Cancerul și tumorile care afectează gingiile pot determina apariția unei culori negre, uneori într-un interval de timp foarte scurt. De aceea, examenul medical la veterinar este foarte important în fiecare an sau chiar de două ori pe an, pentru a preveni probleme mai grave de sănătate.