Multe gospodine sunt îngrijorate de faptul că se scurge apă sau apare gheață pe pereții frigiderului, în special pe peretele din spatele frigiderului, chiar dacă abia au achiziționat un aparat bun.

Nu ai de ce să îți faci griji! Este un proces normal, deoarece apa condensează pe peretele din spate care este cel mai rece. Pe acest perete este firesc să apară picături mari de apă care se scurg sau chiar un strat subțire de gheață. Aerul rece reține mai multă umezeală decât aerul mai cald, iar partea din spate a frigiderului este cea mai rece.

Ce este canalul de evacuare din frigider

În aproape toate tipurile de frigidere există un canal pentru scurgerea condensului în partea de jos, pe peretele din spate. Pe aici trebuie să se scurgă apa înghețată care se formează pe perete. În cazul în care găsești multă apă în frigider, sub lădițele pentru fructe, înseamnă că respectivul canal este înfundat, iar apa nu se mai scurge așa cum ar trebui.

Folosește un pai de plastic sau din carton cât mai lung, taie oblic vârful să fie ascuțit și încearcă să desfunzi canalul din spate. De obicei, acesta se înfundă la frigiderele mai vechi din cauza mucilagiului care se dezvoltă în spațiul umed.

Dacă nu reușești să îl desfunzi din interiorul frigiderului, atunci oprește aparatul, scoate-l din priză și uită-te cu atenție în spate. La unele frigidere, există un tub la vedere prin care circulă apa care se scurge de pe pereți. Acest tub trebuie desfundat și curățat. Astfel, apa își va relua circuitul și frigiderul tău va funcționa normal.

De ce se formează prea multă gheață pe pereții frigiderului

Un strat subțire de gheață este firesc să apară pe peretele din spate, dar dacă acesta devine tot mai gros, înseamnă că nu știi să utilizezi frigiderul corect.

  • Temperatura ambientală este prea mare: în casă, în bucătărie sau pe hol, acolo unde ții frigiderul, poate că temperatura este prea mare, peste 24 sau 25 de grade, iar compresorul funcționează mai mult pentru a răci frigiderul;
  • Setarea nepotrivită a termostatului: este posibil ca termostatul să fie setat la un grad prea mic, spre exemplu 2 sau 2,5, iar compresorul trebuie să funcționeze mai mult pentru a menține o temperatură rece în frigider; setează frigiderul la treapta 3 sau 3,5.
  • Prea multe alimente umede: dacă ai pus în frigider alimente calde sau alimente umede precum fructele și legumele, gradul de umezeală va crește și se va forma mai multă apă sau gheață pe pereții frigiderului; așteaptă ca mâncarea să se răcească înainte de a o pune la frigider.
  • Garnitura ușii nu mai este etanșă: uneori, umiditatea mare din interior poate fi cauzată și de faptul că garnitura ușii nu mai este etanșă și pătrunde aer cald.

Verifică toate aceste lucruri și setează frigiderul la temperatura optimă pentru alimente, în funcție și de căldura din casă. Nu uita că frigiderul trebuie amplasat într-un spațiu bine aerisit, departe de cuptor, aragaz sau calorifer.