Afidele sunt deosebit de periculoase, dacă reușesc să se înmulțească pe tulpina plantelor. Ele atacă vârful mlădițelor fragede, unde le este mai ușor să se hrănească din seva plantei, de aceea vei vedea zeci de păduchi verzi adunați pe frunze și pe lăstarii tineri sau pe mugurii de floare. Se numără printre dăunătorii din grădină cei mai prolifici.
Iar producția de legume este grav afectată. Verifică periodic frunzele legumelor și ale pomilor fructiferi, în special la vârful crenguțelor tinere. La început, coloniile de afide sunt restrânse, iar păduchii se ascund sub frunze și ies în evidență abia după ce s-au înmulțit excesiv.
Alcolul sau uleiul, soluții ecologice împotriva afidelor
Stropește zonele afectate de păduchi cu o soluție din două părți apă și o parte alcool. Această soluție va omorî larvele afidelor, dar va afecta și frunzele tinere care vor avea tendința să se usuce. De aceea, a doua zi și în următoarele zile este bine să pulverizezi pe frunze apă simplă sau chiar apă de ploaie.
Dacă alcoolul nu dă rezultate, combină 1 litru de apă caldă cu 30 ml de ulei și câțiva căței de usturoi pisați. Uleiul și usturoiul omoară și alungă afidele, datorită mirosului și grăsimii.
Soluții naturale împotriva melcilor
Melcii sunt mari amatori de frunze proaspete, de salată și de ridichi, dar și de flori precum crăițele și crizantemele. Poți scăpa de melci cu substanțele chimice din comerț, dar acestea se vor infiltra în pământ și vor ajunge în cele din urmă în legumele tale. Mai bine folosești soluții ecologice și îți păstrezi grădina sănătoasă.
Presară nisip cu piper măcinat în jurul legumelor. Nisipul uscat îi împiedică să mai ajungă la plantele lor preferate, iar mirosul de piper îi alungă. Ceaiul de ardei iute concentrat este și el indicat și chiar mai eficient decât piperul. Lasă câteva tufe de pelin să crească pe lângă flori sau pe lângă legume.
Pelinul îi alungă pe melci din grădină prin mirosul lui amar. Același efect îl are și levănțica. Toacă mărunt ghimbir sau hrean și presară-l printre legumele atacate de melci. Nu vor mai veni în zona respectivă câteva zile, dar trebuie să repeți operațiunea de mai multe ori, până când vei scăpa de ei.
Cum scapi de coropișnițe
Acești dăunători rod cu mare plăcere tijele tinere de roșii, ardei sau vinete. Cea mai bună metodă să scapi de ele în mod ecologic, fără otrăvuri și capsule toxice, este să îngropi, din loc în loc, printre legume, niște borcane cu bere.
Atrase de mirosul berii, noaptea coropișnițele vor intra în borcan, unde își vor găsi sfârșitul. Gura borcanului trebuie să fie la nivelul solului, iar cantitatea de bere din interior nu mai mult de 2 – 3 degete.