Orice medic îți va spune să nu deschizi o conservă fără să o speli înainte. Poate că ai auzit și tu povești șocante despre copii sau familii întregi care au ajuns în stare gravă la spital sau chiar au murit după ce au băut suc din cutii de aluminiu.

Riscul de îmbolnăvire este mare

Leptospiroza este de vină, o boală cruntă, care atacă în câteva zile și care poate duce la deces. Chiar dacă victimele supraviețuiesc, ea duce la complicații dificil de tratat precum afecțiuni grave oculare sau cardiace.

Leptospiroza se răspândește prin urina șobolanilor, iar conservele sau cutiile de suc și de bere pot ajunge la un moment dat în depozite în care au acces șobolanii.

Când manevrezi și deschizi o conservă, agenții patogeni care provoacă această boală (leptospire) ajung pe mâinile tale și microbii pătrund prin piele și prin mucoase în sânge.

De aceea, este foarte important să speli bine cu apă fierbinte și detergent suprafața conservelor, înainte de a le deschide și de a le consuma.

Leptospirele care provoacă boala rezistă la temperaturi joase, astfel că nu ești protejată chiar dacă ai ținut conservele în frigider.

Ce precauții sunt necesare când deschizi o conservă

Din fabrică, toate conservele și dozele de aluminiu pleacă ambalate în plastic, astfel că sunt protejate de praf și mizerii. Dar nu știi în ce condiții le depozitează magazinul de la care le cumperi și cât este de curat depozitul lor.

  • Spală orice conservă și cutie de suc înainte să o deschizi;
  • Poți folosi un șervețel umed care dezinfectează pentru a șterge capacul dozei de suc, înainte de a bea;
  • Verifică orice conservă înainte de a o folosi, să nu fie umflată, deteriorată sau ruginită; în aceste condiții trebuie să o arunci, pentru că este un adevărat focar de infecție.

Citește și care este cea mai simplă metodă să deschizi o conservă fără desfăcător!

sursa foto: 123rf.com