Sensibilitatea la lumină te poate face să strănuți puternic. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute curiozități despre strănut. Dar mult mai puțini oameni știu că strănutul poate declanșa probleme grave de sănătate!

Cu ce ”viteză” strănutăm?

Strănutul este un act reflex care se declanșează imediat atunci când mucoasa nazală este puternic iritată. Organismul încearcă să scape de substanțele iritante care pot fi granule de polen, particule mai mari de praf și substanțe chimice, parfumuri grele, fire din blana animalelor de companie, scame mărunte sau spori de mucegai.

Viteza cu care este expulzat aerul pe gură când strănutăm este uimitoare și este una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre strănut. Viteza aerului expulzat împreună cu stropi de salivă poate depăși 100 km/h (alte studii menționează o viteză între 90km/h și 250 km/h), iar microbii și bacteriile pe care le răspândim în jur ajung pe o arie de câțiva metri în jurul nostru.

Nu poți strănuta când dormi

Este una dintre cele mai puțin știute curiozități despre strănut. Nu poți strănuta în timp ce dormi. Corpul este complet relaxat, așa și nervii care percep substanțele iritante și care declanșează automat strănutul. Chiar dacă inhalezi noaptea praf din cameră sau spori de mucegaiuri, strănutul se va declanșa când te trezești.

Când strănuți, ochii se închid automat

După cum ai observat deja, atunci când strănuți, ochii se închid imediat. Nu poți strănuta cu ochii deschiși. Nici măcar nu trebuie să încerci, ar fi foarte periculos. Se presupune că, dacă am reuși să ținem ochii deschiși în timp ce strănutăm, globii oculari ar ieși din orbite din cauza tensiunii pe care o exercită aerul expulzat cu viteză.

Câți oameni putem îmbolnăvi în jurul nostru

Strănutul expulzează mii de particule foarte fine de salivă, în care se găsesc tot felul de bacterii și virusuri, mai ales dacă suntem bolnavi și contagioși. Prin strănut, la fel ca prin tuse, putem transmite foarte ușor celor din jurul nostru virusurile gripale. Putem infecta toate persoanele care se află aproape de noi, pe o rază de 4 – 8 metri.

Se presupune că, într-o zonă foarte aglomerată, un singur strănut puternic poate afecta 150 de oameni. De aceea, este foarte important să avem mereu la îndemână un șervețel și să ne astupăm gura și nasul când strănutăm, apoi să ne spălăm pe mâini sau să ne dezinfectăm cu un gel antibacterian.

Curiozități despre strănut. Probleme grave de sănătate

Sunt persoane care strănută ușor, dar sunt și persoane care strănută puternic, atât de puternic încât pur și simplu le doare în piept. Au fost cazuri în care un strănut foarte puternic a dus la dislocarea unei coaste.

Forța strănutului depinde de fiecare organism, dar și de cauzele care declanșează acest act involuntar. Vei strănuta mai puternic, dacă ai inhalat pudra fină de piper sau dacă inspiri gaze de eșapament și pudră de ciment.

Oricum ar fi, însă, niciodată nu este bine să ne abținem de la un strănut. Sunt multe cazuri în care considerăm că este bine să ne abținem: în timpul unor întâlniri, în timpul unor interviuri sau ședințe. Dar nu este deloc sănătos!

Dacă ne abținem să strănutăm, mai ales dacă stăm așezați pe pat sau pe scaun, riscăm să ne alegem cu probleme grave de sănătate:

  • Se pot rupe vase de sânge la nivelul creierului sau al ochilor și de aici consecințe foarte grave, ireparabile;
  • Pot fi afectate timpanele, până la situația extremă de a se sparge unul dintre ele și de a rămâne fără auz;  
  • Poate fi afectată diafragma, cu dureri puternice în zona toracică, și pot fi afectați plămânii;
  • Poate fi provocată o hernie a unui organ intern, deoarece forța strănutului reprezintă un efort fizic deosebit de puternic și solicitant pentru organism.