Cuprins
- 1 De unde vine cuvântul ”pizza”
- 2 Cum se făceau primele pizze din istorie
- 3 Cel mai popular ingredient
- 4 Beneficii incredibile pentru sănătate
- 5 Cine pune maioneză
- 6 Ingredientele mai puțin îndrăgite
- 7 Pizza hawaiană nu are nicio legătură cu Hawai
- 8 Sâmbăta, ziua preferată pentru pizza
- 9 Aluatul subțire, în top
- 10 Cea mai mare pizza
- 11 Cine prăjește pizza
- 12 Pizza a ajuns și în spațiu
- 13 Indienii preferă tofu
- 14 Cea mai scumpă pizza
De câte ori mănânci pizza pe săptămână? În America se pare că se consumă cel puțin 350 de felii de pizza pe secundă. În Statele Unite, pizza este atât de populară și de convenabilă, încât este consumată inclusiv la micul dejun. Iar o felie de pizza trebuie să fie la fel de ieftină precum o călătorie cu metroul în New York.
Iată câteva curiozități despre pizza pe care, poate, nu le-ai citit niciodată.
De unde vine cuvântul ”pizza”
Se pare că acest cuvânt, ”pizza”, ar fi apărut prima dată într-un text scris în limba latină, în sudul Italiei, în anul 997. Mai bine spus, textul ar fi fost descoperit în Gaeta. Se pare că termenul de pizza vine de la termenul latin ”pinsa” care însemna ”presat/strivit”, referindu-se la modul în care este presat și întins aluatul pentru pizza.
Cum se făceau primele pizze din istorie
Sosul de tomate a fost folosit târziu, în epoca modernă. Primele pizze care se făceau în vechiul Imperiu Roman erau unse cu ulei de măsline, presărate cu ierburi aromatice și brânză, uneori cu bucăți de carne. Se pare că sosul de tomate ar fi început să fie folosit abia prin secolul al XVII-lea.
Cel mai popular ingredient
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2016/05/pizza-picanta-cu-blat-crocant.jpg)
Pepperoni este ingredientul cel mai folosit și îndrăgit pe roțile de pizza. Cu toate că sună intalienește, pepperoni nu este un ingredient italian, ci 100% american. Pepperoni este de fapt un salam specific american, făcut din carne de vită și porc, condimentat cu ardei iute. El are o culoare roșie aprinsă, o textură moale și un gust destul de iute. Este ingredientul pentru pizza preferat de americani și cei mai mulți consumatori de pizza din Europa.
Beneficii incredibile pentru sănătate
O pizza echilibrată, cu multe legume și mai puțină carne grasă, poate fi un fel de mâncare sănătos. Blatul subțire nu atentează la silueta ta, este bogată în fibre și proteine, în antioxidanți și minerale. Se pare că unele studii au demonstrat că o pizza de calitate, cu ingrediente proaspete, ajută digestia, conferă senzația de sațietate și poate preveni cancerul de stomac sau de colon.
Cine pune maioneză
Tu ai încerca o felie de pizza cu maioneză? Așa le place japonezilor să o mănânce și este una dintre cele mai puțin știute curiozități despre pizza. Americanii preferă ketch-up, iar europenii multă brânză.
Ingredientele mai puțin îndrăgite
Salamurile crud-uscate, cârnații, brânzeturile, ciupercile și ardeiul gras se numără printre cele mai populare topinguri. Dar cele mai puțin cerute sunt anșoa, ananasul și jalapeno.
Pizza hawaiană nu are nicio legătură cu Hawai
Ananasul este ingredientul care face diferența pentru pizza hawaiană. Dar aceasta nu a fost inventată în Hawai, ci în Canada cea rece! Un grec, care avea o pizzerie în Canada, a pus din întâmplare felii de ananas pe o pizza, deoarece se plictisise de ingredientele clasice și s-a gândit să vadă ce gust ar avea un ingredient mai dulce. Povestea datează din anul 1962. De atunci, pizza hawaiană a stârnit tot felul de controverse, deoarece unii o iubesc, dar cei mai mulți o detestă.
Sâmbăta, ziua preferată pentru pizza
Conform comenzilor care se fac on-line și în diverse restaurante, sâmbătă seara este momentul preferat de cei mai mulți consumatori pentru a mânca pizza. Tu când preferi o felie de pizza?
Statisticile mai arată că pizza este preferata copiilor la prânz, iar cei mai mulți adulți consumă pizza la prânz și la cină.
Aluatul subțire, în top
Peste 60% dintre consumatorii iubitori de pizza preferă aluatul subțire și numai 10% – 15% preferă un aluat gros și pufos.
Cea mai mare pizza
Se pare că cea mai mare și întinsă pizza a măsurat aproape 1.300 de metri pătrați. Aceasta a fost creată în 2023 în Los Angeles și a fost garnisită cu milioane de felii de pepperoni.
Cine prăjește pizza
Se pare că scoțienilor le place pizza crocantă și bine făcută, astfel că ei comandă adesea pizza bine prăjită.
Pizza a ajuns și în spațiu
În anul 2001, Agenția Spațială rusă a primit un milion de dolari pentru a trimite în spațiu o pizza pentru astronauții de pe stația orbitală. Cel care a comandat pizza a fost astronautul Yuri Usachov.
Indienii preferă tofu
Pizza din India este făcută adesea cu tofu și nu cu mozzarella sau alte brânzeturi din lapte de vacă. Poate și pentru că vacile sunt considerate sacre, iar indienii preferă brânza de soia, în locul celei din lapte de vacă.
Cea mai scumpă pizza
12.000 de dolari este prețul plătit pentru cea mai scumpă pizza. Renumitul șef pizzar Renato Viola vine acasă la tine și pregătește o pizza cu cele mai scumpe ingrediente din lume, apoi ți-o servește caldă. Este o mică extravaganță care nu costă decât 12.000 de dolari pentru ingrediente precum cel mai scump caviar, cel mai scump homar sau cea mai scumpă mozzarella de bivoliță.