Scoate așternuturile murdare și folosește aspiratorul pentru a curăța bine salteaua de praf, atât pe deasupra, cât și dedesubtul ei. Spală apoi podeaua sub pat și în toată camera, să scapi de praful adunat în zonele mai puțin umblate.

Curăță petele de pe saltea cu o soluție din apă rece și bicarbonat de sodiu. Dacă folosești apă caldă, aceasta va dizolva murdăria și va intra mai adânc în țesătura saltelei. Dacă sunt pete mai dificile, precum cele de urină, adaugă și oțet în apă, să dezinfectezi și să scapi de mirosul neplăcut.

Dacă salteaua ta a stat în umezeală și a mucegăit pe alocuri, folosește o soluție din apă călduță și alcool sanitar și spală întreaga suprafață. Las-o apoi să se usuce câteva zile la soare sau folosește o aerotermă.

Poți curăța salteaua și cu un aparat cu aburi sub presiune, dacă ai timp să o lași să se usuce bine în balcon sau afară la soare.

Acoperă salteaua cu o husă specială din materiale de calitate, pentru a o proteja pe viitor. De fiecare dată când schimbi așternuturile, spală și husa deoarece ea adună de-a lungul nopților transpirația și mirosurile corpului.

Schimbă și spală așternuturile săptămânal, să păstrezi o igienă exemplară în dormitor și să împiedici înmulțirea acarienilor. Din cauza acestor insecte microscopice, persoanele mai sensibile pot face astm, rinite sau dermatite.

Spală cearșafurile la o temperatură de cel puțin 60 de grade, pentru a distruge microorganismele dăunătoare. Adaugă în apă puțin bicarbonat de sodiu să dezinfectezi și să cureți mai bine așternuturile albe, indiferent de detergentul pe care îl folosești.

Înlocuiește pernele obișnuite cu perne care se pot spăla la mașină și curăță-le și pe ele periodic, cel puțin de două ori pe lună. Pernele se îmbibă, în timpul somnului, de transpirație și de grăsimea de pe păr.

Când patul tău este curățat și primenit, nimic nu se compară cu senzația de confort pe care ți-o oferă așternuturile curate, după o zi obositoare!

Photo credit: Jim Larrison / Foter / CC BY