Mucegaiul este un pericol pentru sănătatea ta și a familiei tale. Dacă apare în zone unde este greu de observat și se dezvoltă nestingherit, poate cauza probleme respiratorii și chiar astm. Persoanele alergice care trăiesc în camere cu mucegai au adesea dureri de cap, se plâng că le ustură ochii și strănută foarte des. Mucegaiul poate fi curățat eficient și sigur, fără să folosești neapărat substanțe chimice iritante și alergice precum clorul. Iată câteva soluții:
Mucegaiul dispare cu oțet
Oțetul, ieftin și la îndemână, îndepărtează mucegaiul fără să atace pielea sau ochii. Mirosul lui este neplăcut la început, dar se evaporă în câteva minute. Pune oțet într-o sticlă cu pulverizator și stropește din abundență pata de mucegai. Lasă-l să acționeze câteva ore și spală apoi zona cu un burete fin și apă cu detergent. Dacă te deranjează mirosul de oțet, poți adăuga în el câteva picături de esență de levănțică.
Verifică periodic zona în care ai curățat mucegaiul, să nu apară din nou și aplică soluțiile de curățare preventiv.
Praful de copt curăță și albește
Pune praf de copt într-un castron și adaugă apă doar atât cât să obții o pastă ușor de întins pe perete. Aplică pasta peste mucegai și în jurul lui cu un burete și lasă praful de copt să acționeze cel puțin un sfert de oră, apoi curăță zona cu un burete aspru și uscat, până când dispare tot mucegaiul. Folosește praful de copt doar pe suprafețe albe, deoarece pereții colorați se vor decolora.
Apa oxigenată dezinfectează
Pulverizează apă oxigenată pe mucegai și las-o să acționeze cel puțin o oră, apoi spală zona cu apă și detergent. Apa oxigenată va ”arde” sporii de mucegai și va dezinfecta zona afectată. Ea poate fi folosită deopotrivă pe perete, dar și în dulapurile sau în vesela pe care s-a dezvoltat mucegaiul.
Photo credit: brewbooks / Foter / CC BY-SA