Soții încep să se imite fără să își dea seama! Cuplurile fericite și longevive au întotdeauna multe lucruri în comun, nu doar trăsături de caracter, gesturi și mimică, dar și trăsături fizice.

Atracția fizică ține și de asemănarea fizică

Dr. Jitka Lindova de la Universitatea Charles din Cehia a realizat un studiu interesant despre atracția dintre parteneri. Ea a rugat mai mulți studenți, voluntari participanți la studiu, să clasifice pozele unor persoane în funcție de cât de atrăgătoare le consideră.

Majoritatea studenților a ales pozele unor persoane care păreau că le seamănă fizic, mai ales studenții care erau deja implicați în relații de lungă durată. Acest lucru demonstrează că tinerii care vor o legătură stabilă, se îndreaptă adesea către parteneri cu care simt că au mai multe lucruri în comun și în primul rând anumite trăsături fizice.

Studiul a arătat și faptul că persoanele retrase și rezervate par să fie cel mai satisfăcute de relația lor atunci când partenerul are trăsături de personalitate similare.

Acest lucru poate fi explicat prin faptul că o persoană rezervată se simte în siguranță în compania cuiva care îi seamănă. Persoanele cu acest tip de personalitate vor evita relațiile cu cei care sunt cât mai diferiți de ele.

Cuplurile fericite și partenerii care seamănă între ei!

Psihologul Robert Zajonc, de la Universitatea din Michigan, și-a propus să verifice cât de mult ajung să semene între ei partenerii din cuplurile fericite, căsătorite de ani buni. El a analizat fotografiile unor cupluri făcute în ziua nunții și apoi la distanță de 25 de ani. Concluzia lui a fost că, în timp, fizionomiile soților tind să semene din ce în ce mai mult.

Profesorul Zajonc este de părere că, în mod inconștient, soții încep să imite mimica și expresiile faciale ale partenerilor lor. Spre exemplu, dacă unul dintre soți zâmbește într-un anumit fel, celălalt îl va copia în timp și va căpăta, probabil, aceleași riduri.

Dieta similară va lăsa asupra tenului lor aceleași urme, obiceiurile zilnice și modul în care își îngrijesc sănătatea vor avea aceleași efecte asupra chipurilor lor. Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea din Liverpool au stabilit că ne alegem de la bun început un partener de viață care ne seamănă.

”Contrariile” se atrag, dar cât de mult rezistă împreună? Se pare că suntem mult mai atrași de oamenii care au câte ceva în comun cu noi din punct de vedere fizic, fie culoarea ochilor, fie forma feței sau zâmbetul. La studiul de la Universitatea Liverpool, participanții au fost rugați să analizeze fotografiile unor necunoscuți și să spună cine cu cine s-ar potrivi în vederea căsătoriei.

Majoritatea a ales fotografiile unor oameni care, în realitate, erau deja căsătoriți de câțiva ani. Portretele lor aveau câteva trăsături similare, astfel că participanții la studiu au fost tentați să îi pună unul lângă altul.