Produsele de calitate, făcute în Uniunea Europeană, conțin mai puțini potențiatori de gust, coloranți sintetici sau e-uri periculoase.
Cu toate acestea, industria alimentară folosește tot felul de trucuri prin care reușește să obțină produse apetisante sau atractive pentru consumatori, așa cum sunt produsele ”naturale”, cele ”fără grăsimi” sau ”fără zahăr”. Când vedem aceste mențiuni pe etichetă, trebuie să citim cu atenție celelalte ingrediente din listă.
Ce înseamnă de fapt suc natural din fructe
Fii foarte atentă când cumperi orice produs cu mențiunea ”natural”, ”bio” sau ”organic”. Verifică de două ori ingredientele trecute pe etichetă. Un producător serios, care este mândru de calitatea produselor sale, va trece întotdeauna toate ingredientele folosite pentru sucul natural de fructe, iar acestea trebuie să fie doar fructele respective sau o combinație de fructe, apă și, eventual zahăr, sau un conservant precum acidul citric.
De cele mai multe ori, pe eticheta sucurilor naturale regăsim expresia suc concentrat de fructe. Este adevărat că, pentru sucul concentrat, se folosesc fructe care sunt zdrobite cu tot cu pulpă. Ulterior, însă, ele trec prin mai multe procese de fabricație prin care se elimină cea mai mare parte din apa pe care o conține în mod natural piureul de fructe.
Procesul de evaporare prin tratare termică duce la pierderea aromei naturale și a culorilor. De aceea, sucul concentrat de fructe este îmbunătățit cu potențiatori de aromă, cu diverși coloranți și mai ales cu ingrediente dulci care trebuie să scoată în evidență aroma fructelor.
Dacă ai cumpărat un suc de fructe obținut din concentrat natural de fructe, verifică eticheta. În condițiile în care sunt menționate prea multe substanțe de genul aditivilor, coloranților și îndulcitorilor, evită să consumi prea des un asemenea suc natural.
Testul șervețelului
Dacă vrei să afli cât de ”natural” sau nu este un suc de fructe din comerț, poți face testul șervețelului.
Folosește un șervețel umed antibacterian, deoarece acesta este făcut din fibre mai tari. Spală foarte bine șervețelul cu apă fierbinte, să nu mai rămână deloc alcool sau dezinfectant în el.
Stoarce bine șervețelul și lasă-l să se usuce câteva minute. Apoi toarnă sucul natural de fructe în pahar și adaugă șervețelul.
Lasă-l câteva minute și scoate-l cu o linguriță pe o farfurie. Fibrele mai groase din șervețel vor reține mai bine coloranții. Dacă observi fibrele puternic colorate în galben sau în roșu, înseamnă că este un suc în care s-au adăugat mulți coloranți și aditivi.
Dacă șervețelul are o culoare palidă și uniformă, sunt șanse mari să fie un suc natural din fructe, în care s-a adăugat doar multă apă. De obicei, după stoarcerea fructelor, se adaugă un procent de 70 – 90% apă pentru a obține sucuri diluate, dar se mai adaugă și zahăr, acid citric și aromă identic naturală.
Trebuie să mai știi că sucul natural de fructe are o culoare mai puțin intensă, o aromă delicată și o textură destul de lichidă. În schimb, sucurile de fructe în care se adaugă concentrat și diverși aditivi, sunt mult mai dulci, au culori vii și apetisante și o textură plină, îngroșată și lipicioasă.