CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

În comerț poți să găsești ulei de măsline autentic, dar și ulei contrafăcut, îndoit cu ulei de rapiță, cu ulei de floarea soarelui sau cu tot felul de grăsimi vegetale.

Cel mai bun pentru consum este uleiul de măsline extravirgin, obținut prin presarea la rece a măslinelor pârguite de calitate superioară.

Uleiul de măsline virgin este obținut prin presare sau centrifugare din diverse soiuri de măsline, unele de o calitate mai slabă.

De asemenea, există și ulei de măsline obținut din turte de măsline, prin încălzirea lor.

Cum se falsifică uleiul de măsline

Falsificarea uleiului de măsline este o afacere bănoasă, care aduce profit imediat. Obținerea uleiului de măsline extravirgin, în schimb, este costisitoare și nu produce profituri chiar atât de mari pentru că se obțin cantități reduse de ulei de calitate.

Mulți producători adaugă în uleiul de măsline:

  • Ulei de floarea soarelui
  • Ulei de soia
  • Grăsimi vegetale
  • Betacaroten și clorofilă pentru a imita culoarea

Cum verifici un ulei de măsline autentic

Dacă ai cumpărat o sticlă de ulei de măsline extravirgin, cu siguranță ai dat mai mulți bani pe ea decât anul trecut. Este un produs scump, un produs de calitate, ba chiar un produs de lux pentru mulți consumatori.

Iată și câteva metode simple să îl verifici, cea mai bună dintre ele fiind prezentată în clipul nostru de mai sus.

Pune un pahar mic cu câțiva mililitri de ulei de măsline în frigider timp de 2 – 3 ore. Dacă uleiul de măsline a căpătat o consistență solidă, cremoasă și și-a schimbat culoarea în galben, atunci știi că este un ulei de măsline autentic.

În clipul nostru, uleiul de măsline combinat cu ulei de floarea soarelui a stat la rece 2 ore, dar a rămas lichid și nici nu și-a schimbat culoarea. Uleiul de floarea soarelui nu capătă consistență solidă când este ținut la rece.

Ce să verifici pe eticheta uleiul de măsline

Când vrei să cumperi acest ulei, verifică data expirării. Uleiul de măsline extravirgin sau virgin trebuie ambalat în sticle verzui sau maronii și să fie valabil 2 ani de la data recoltării măslinelor.

Caută pe etichetă certificările primite de producător din partea mai multor asociații și instituții alimentare. De asemenea, verifică să fie un ulei obținut dintr-un singur soi de măsline, nu din mai multe feluri de măsline importate din diverse țări și regiuni.

imagine: Adina Zamfir/ Libertatea pentru femei