Oamenii de știință au căzut de acord că omul are peste 20 de simțuri. Văzul, auzul, mirosul sau simțul tactil nu ar fi suficiente pentru a ne ajuta în lumea înconjurătoare. Și noi avem nevoie de simțuri extraordinare.

Simțul echilibrului, al propriei percepții, al orientării în spațiu, al preaplinului sau simțul timpului se numără printre simțurile care ne ghidează zi de zi.

Felinele, ca și noi, au mult mai multe simțuri decât cele de bază. Mirosul și auzul sunt cele mai importante pentru pisici să se apere și să supraviețuiască, dar nu sunt suficiente. Și ele au tot felul de simțuri, unele mult mai bine dezvoltate decât ale noastre, care acționează ca un tot unitar.

Cum vede pisica lumea noastră!

Ne uimește faptul că pisicile, precum și alte animale, văd noaptea, în cel mai adânc întuneric. Ele au un câmp vizual mai larg decât al omului, de 287 de grade și își poate dilata pupilele de trei ori mai mult decât noi. Ochii ei mai au și un strat de celule care reflectă lumina de două ori asupra retinei, astfel că pisica se folosește de cea mai mică rază de lumină noaptea, ocolind orice obstacol și observând cea mai mică pradă.

Pisica are mirosul și gustul mult mai bine dezvoltate decât noi, deoarece mai are un organ special cu care simte mirosurile aflat pe cerul gurii. Când este interesată de un anumit miros și vrea să analizeze mai bine un aliment sau un obiect care miroase ciudat, pisica apasă instinctiv cu limba organul respectiv.

Se știe că toate pisicile sunt atrase de mirosurile puternice de hrană, de condimente, de carne și chiar de putrefacție. Unora le place mirosul de vanilie sau de clor. Dar dacă un aliment nu mai este proaspăt, pisica îți spune imediat. Îl miroase, în stilul ei caracteristic, și îl refuză. Așa că aceste simțuri extraordinare ale pisicilor ne sunt și nouă de folos!

Cum stau pisicile cu auzul, chiar și atunci când ne ignoră

În ceea ce privește auzul, pisica aude numai când vrea să audă. Toți stăpânii se plâng că pisicile îi ignoră în majoritatea timpului, chiar dacă le strigă insistent. Dar trebuie să știi că pisica are urechile foarte fine și aude cele mai slabe zgomote, pe care urechea umană nici nu le percepe. Frecvența cu care poate capta undele sonore ajunge până la 50.000 Hz, spre deosebire de urechea umană care ajunge doar la 20.000 Hz.

Mustățile pisicilor ”aud și simt”

Cele 24 de mustăți de care dispune orice pisică, dotate la bază cu numeroși receptori fini, sunt adevărate organe prin care pisicile aud, simt și miros. Cu mustățile, pisica simte orice adiere de aer, simte orice vibrație și radiație de căldură din jur, cu ele se orientează în întuneric și pipăie obiectele pe care nu le cunoaște.

Dacă o pisică își pierde câteva mustăți, dacă sunt tăiate sau arse accidental, este un animal handicapat, care nu se mai poate orienta la fel de bine în spațiul înconjutător. Se crede că tot cu aceste mustăți, pisicile simt vibrațiile pământului cu câteva minute bune înainte de a se produce un cutremur.

foto: 123rf.com