Cei mai mulți dintre noi avem tendința să ne adăpostim sub copaci când începe furtuna. Dar, dacă această este însoțită de tunete și fulgere, trebuie să găsești un adăpost mult mai sigur, deoarece copacii înalți atrag descărcările electrice. Iată cum trebuie să te adăpostești de furtună și fulgere, ca să nu îți pui viața în pericol.

La munte, furtuna poate începe din senin

Vremea este schimbătoare la munte și din senin poate să înceapă o furtună puternică, însoțită de tunete și fulgere. Dacă ești în excursie și te afli în pustietate, printre brazi sau sus pe creste, primul lucru la care trebuie să fii atent este părul tău. Dacă se apropie furtuna și părul se ridică în creștetul capului, aerul este ”îmbibat” de electricitate și orice fulger reprezintă un pericol uriaș pentru viața ta.

Aruncă la distanță de tine obiectele de metal, pune repede rucsacul sub picioare sau izoprenul și ghemuiește-te cât poți la pământ, să nu fii o țintă sigură pentru fulgere.

Caută adăpost într-o vale, într-o adâncitură sau într-o grotă. Dar nu sta la intrarea în grotă, să nu se formeze un arc electric de-a lungul pereților, dacă este lovită de fulger. Evită și stâncile singulare înalte, care pot atrage descărcările electrice, la fel de bine precum copacii înalți și singuratici.

Cum te ferești de furtună și fulgere în câmp deschis

Și la câmpie, rămâne valabilă recomandarea de a te îndepărta de orice obiect din metal, șine, garduri, stâlpi de electricitate. Dacă nu ai unde să te adăpostești rapid, scapă de orice obiect din metal, inclusiv de telefonul mobil, întinde-te pe jos și așteaptă să treacă fulgerele defnitiv înainte de a te ridica.

Dacă ești cu bicicleta, îndepărtează-te de ea la câțiva metri. De asemenea, dacă ești lângă un lac sau un râu, pleacă imediat de lângă apă, deoarece este un bun conductor electric și atrage fulgerele. Dacă ai mașina aproape, intră imediat în mașină și așteaptă până trece urgia!

Poți supraviețui unui fulger, dar consecințele sunt dramatice

Sigur că există persoane care supraviețuiesc unei lovituri de fulger. Nu toți cei loviți mor. Dar mulți supraviețuitori rămân cu sechele. În mod ciudat, descărcarea de electricitate lasă urme pe corp, asemeni unor tatuaje cu copaci. Acestea sunt capilarele arse.

Imaginează-ți ce poate face la nivelul organelor interne și al creierului. Paralizia parțială a unor membre, arsurile, defectele de vorbire, orbirea, disfuncțiile unor organe interne sunt consecințele dramatice ale fulgerelor.

Verifică întotdeauna prognoza dacă pleci pe munte sau în drumeții lungi pe dealuri și zone pustii. Evită zilele în care se anunță furtună și fulgere cu tunete, mai ales dacă știi că de la destinație nu ai unde să te adăpostești.

foto: Shutterstock

Vezi şi cum se formează fulgerul și câti volți sunt într-un fulger!