Începutul lunii aprilie, când nopțile nu mai sunt atât de reci, este o perioadă potrivită să scurtezi trandafirii, dacă nu i-ai tăiat toamna. Se îndepărtează tulpinile foarte bătrâne, uscate, noduroase, crăpate. Se lasă la fiecare tufă câte 4 – 5 tulpini viguroase și verzi și se scurtează la 3 sau 4 muguri.

Cum să îngrijești trandafirii înainte de a face boboci

Taie ramurile care cresc spre mijlocul tufelor, să circule aerul și să ajungă soarele la fiecare tulpină.

Îndepărtează imediat orice frunză sau lăstar afectat de boală, care este negru, plin de mucegai sau uscat.

Dă foc crengilor bolnave pe care le tai, să nu lași sporii ciupercilor să se răspândească la celelalte plante sănătoase din grădină.

Stropește tufele de trandafiri doar la bază, deoarece umezeala excesivă pe frunze poate favoriza apariția mucegaiurilor.

La primele semne de boală, aplică tratamente cu fungicide specifice pe care le poți achiziționa din magazinele de specialitate.

Ce reprezintă petele negre de pe frunze

Ciuperca neagră afectează în primul rând frunzele, de la baza plantei spre vârf, răspândindu-se în special în perioadele umede și călduroase. Frunzele se înnegresc și cad, iar trandafirul își pierde rezistența, producând flori tot mai mici, care nu se mai deschid.

Când apar pete maronii sau roșiatice pe tulpini înseamnă că boala este avansată și atacă întreaga tufă care va fi greu de recuperat. Trebuie să intervii din timp, să tai frunzele afectate și să rărești crengile trandafirului astfel încât soarele și curenții de aer să pătrundă mai bine spre mijlocul tufei. Ca să previi răspândirea bolii, stropește trandafirii cu fungicide specifice, conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Făinarea apare și primăvara, nu doar vara

La fel de răspândită ca petele negre, această ciupercă este ușor de recunoscut din cauza petelor pudrate cu o pulbere albă care apar pe frunzele tinere. Mucegaiul alb atacă de obicei partea superioară a tufei, lăstarii și frunzele crude, mai puțin rezistente la boli.

Făinarea mai poate ataca trandafirii dacă aplici prea des îngrășăminte lichide pe bază de azot. Și făinarea poate fi tratată ușor cu ajutorul fungicidelor specifice, în special cele pe bază de sulf și cu zeamă bordeleza. Încă de la primele pete albe, este recomandat să aplici fungicidele de patru ori, la interval de șapte zile.

sursa foto: 123rf.com