Pantofii de piele, ghetele, bocancii și cizmele trebuie și ele curățate la interior, nu doar la exterior. Dezinfectarea te ajută să scapi de mirosul neplăcut de transpirația a picioarelor și te protejează de ciuperca unghiilor, una dintre cele mai persistente și nesuferite afecțiuni dermatologice.

Cum speli și cât de des speli încălțămintea din material textil

Tenișii, adidașii căptușiți cu materiale textile sau papucii de casă sunt ușor de spălat și este recomandat să faci acest lucru cel puțin o dată pe lună.

Multe mașini de spălat moderne au un program special pentru încălțămintea. Dar, dacă mașina ta nu are, păți spăla încălțămintea textilă cu un program redus, la o temperatură de 40 de grade, ca să nu fie afectat adezivul și vopseaua.

Dacă vrei să le speli manual, înmoaie încălțămintea în apă caldă și balsam de rufe, apoi spal-o cu un detergent care nu decolorează și la final ține pantofii în apă cu sare și oțet, să scapi de mirosul de picioare transpirate. Oțetul distruge și o bună parte din ciupercile care pot afecta pielea și unghiile picioarelor.

Cum dezinfectezi pantofii de piele

Și încălțămintea din piele trebuie dezinfectată la interior. Nu se recomandă să fie spălată la mașină, pentru că distrugi pielea și lipiturile. Dar poate fi dezinfectată periodic cu alcool, cu oțet, cu apă oxigenată sau clorhexidină.

Scoate branțul și spală-l, dacă este din materiale textile. Dacă este din piele, șterge-l bine cu apă și oțet și lasă-l să se usuce.

La interior, poți să dezinfectezi pantofii sau ghetele folosind tot apă cu oțet, în soluție concentrată sau apă cu alcool sanitar. Folosește un burete curat și tamponează interior încălțămintei, dar ai grijă să nu se scurgă prea multă apă. După ce ai curățat bine interiorul, presară bicarbonat și lasă pantofii să se usuce până a doua zi, apoi folosește aspiratorul să cureți bicarbonatul din interior.

Apa oxigenată este și ea un bun dezinfectant, dar soluția cea mai puternică este clorhexidina, care este recomandată în cazul în care suferi de micoze ale tălpii picioarelor sau de ciuperca unghiei.

sursa foto: 123rf.com