Talpa încălțămintei ar trebui curățată de fiecare dată când te întorci acasă, cu atât mai mult dacă este plină de noroi sau de zăpadă, iarna. Dar acest lucru nu este suficient pentru a menține pantofii și ghetele curate.

Încălțămintea de iarnă, ghetele, bocancii și cizmele trebuie și ele curățate la interior, nu doar la exterior. Dezinfectarea te ajută să scapi de mirosul neplăcut de transpirație și te protejează de ciuperca unghiilor, una dintre cele mai persistente și nesuferite afecțiuni dermatologice.

Cât de des trebuie să speli încălțămintea de iarnă

Pantofii sport din materiale textile, tenișii, adidașii sau papucii de casă sunt ușor de spălat și este recomandat să faci acest lucru cel puțin o dată pe lună. Multe mașini de spălat moderne au un program special pentru încălțăminte. Dar, dacă mașina ta nu are, poți spăla încălțămintea textilă cu un program redus, la o temperatură de 40 de grade, ca să nu fie afectat adezivul și vopseaua.

Dacă vrei să le speli manual, înmoaie încălțămintea în apă caldă și balsam de rufe, apoi spal-o cu un detergent care nu decolorează și la final ține pantofii în apă cu sare și oțet, să scapi de mirosul de picioare transpirate. Oțetul distruge și o bună parte din ciupercile care pot afecta pielea și unghiile picioarelor.

Cum igienizezi încălțămintea din piele

Încălțămintea de iarnă din piele nu se recomandă să fie spălată la mașină, pentru că distrugi pielea și lipiturile. Dar poate fi dezinfectată periodic cu alcool, cu oțet, cu apă oxigenată sau clorhexidină.

Scoate branțul și spală-l, dacă este din material textil. Dacă este din piele, șterge-l bine cu apă și oțet și lasă-l să se usuce.

La interior, poți să dezinfectezi pantofii sau ghetele folosind tot apă cu oțet, în soluție concentrată sau apă cu alcool sanitar. Folosește un burete curat și tamponează interiorul încălțămintei, dar ai grijă să nu se scurgă prea multă apă.

După ce ai curățat bine interiorul, presară bicarbonat și lasă pantofii să se usuce până a doua zi, apoi folosește aspiratorul să cureți bicarbonatul din interior. Apa oxigenată este și ea un bun dezinfectant, dar soluția cea mai puternică este clorhexidina, care este recomandată în cazul în care suferi de micoze sau de ciuperca unghiei.