Trebuie să știi că lăptișorul de matcă are un gust astringent și destul de neplăcut, atunci când este consumat crud. Dar numai așa poți beneficia de toate calitățile lui curative. De aceea, apicultorii recomandă să fie combinat cu puțină miere și ținut pe limbă până când se topește.

Ce trebuie să știi despre lăptișorul de matcă

Așa cum îi spune numele, este o substanță ușor cremoasă, secretată de glandele hipofaringiene ale albinelor.

Albinele se hrănesc cu acest lăptișor doar în primele trei zile de viață, dar matca este cea care îl consumă pe toată durata vieții, de aceea ea trăiește în medie 4 – 5 ani, în timp ce micile lucrătoare trăiesc doar câteva luni.

El nu trebuie confundat cu propolisul, folosit de albine în special pentru curățenia stupului. Principalul rol al lăptișorului de matcă este să hrănească regina stupului, drept pentru care este mult mai bogat în minerale, enzime și substanțe active decât mierea sau propolisul.

Proprietățile miraculoase ale lăptișorului de matcă

  • Are în compoziție pro-hormoni (precursori ai hormonilor umani), 15% proteine, 15% glucide, lipide, apă, enzime, minerale, vitamine, enzime și acizi esențiali;
  • Conține oligoelemente precum potasiu, fosfor, fier, calciu, siliciu;
  • Are un conținut semnificativ de acetilcolină, un neurotransmițător care îmbunătățește activitatea cerebrală și memoria; acesta nu poate fi asimilat din hrana noastră obișnuită;
  • Contribuie la menținerea densității osoase la adulți și ajută la formarea matricei osoase, în cazul copiilor;
  • Datorită unor peptide speciale, lăptișorul de matcă scade tensiunea arterială;
  • Reduce procesul oxidativ al celulelor, prelungind nu doar durata de viață, ci și perioada de vitalitate și energie a organismului;
  • Consumat pe termen lung, de una sau două luni, scade glicemia în sânge;
  • Reglează sistemul imunitar și asigură un tonus viguros organismului;
  • Îmbunătățește fertilitatea atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților;
  • Îmbunătățește bariera de protecția a pielii și combate dermatita;

Cum se consumă corect lăptișorul de matcă

Persoanele sănătoase, care nu suferă de nicio afecțiune deosebită, pot face cure de minim 3 luni pe an. Lăptișorul de matcă se consumă dimineața, aproximativ 2 g combinat cu miere, și se ține sub limbă până se topește.

Această substanță trebuie consumată doar crudă, ținută la rece, în borcane de sticlă. Nu se servește niciodată cu tacâmuri de metal, ci cu mici spatule din sticlă sau din plastic.

!!! Atenție

Este contraindicat persoanelor care suferă de alergii grave la polen, femeilor gravide și mamelor care alăptează.

foto: 123rf.com