Degerăturile minore pot fi tratate acasă, dar mâinile și picioarele degerate, cu leziuni mari provocate de ger trebuie tratate la spital cu un tratament adecvat. Cu gerul nu este de glumă! Mulți angajați își desfășoară activitatea în aer liber pe timpul iernii sau în piețe, hale și ateliere care nu sunt suficient de bine încălzite.

Cum trebuie să te îmbraci în zilele cu ger

Când temperaturile încep să scadă sub minus 5 grade Celsius, trebuie să luăm măsuri să nu ne întoarcem acasă cu mâinile și picioarele degerate. Este foarte important să ne îmbrăcăm adecvat și să purtăm haine foarte călduroase și încălțăminte cu talpa groasă, căptușită cu blană artificială sau naturală. Cele mai indicate sunt hainele special concepute pentru sporturi în zăpadă, realizate din materiale tehnice, care permit corpului să respire, dar rețin bine căldura la interior.

Iată câteva sfaturi practice și ușor de urmat

  • Poartă mai multe straturi de haine subțiri, realizate din bumbac moale: maieuri și malete călduroase cu gâtul lung; colanți sau dresuri groase pe sub pulovere și pantaloni;
  • Poartă cel puțin două perechi de șosete, prima pereche din bumbac moale, a doua din fleece sau alt material mai gros și pufos;
  • Al doilea strat de haine trebuie să fie compus din pulovere de lână, bumbac sau materiale tehnice pe bază de microfibră;
  • Al treilea strat poate fi un cardigan sau un hanorac foarte călduros, realizate din poliamidă și microfibră, care nu lasă corpul să piardă căldura;
  • Abia după al treilea strat poți purta o geacă călduroasă, cu o căptușeală din puf și pene sau din lână groasă.
  • Evită clasicii blugi pentru că nu sunt prea călduroși la ger și înlocuiește-i cu pantaloni căptușiți cu fleece sau cu vatelină.

Cum apar degerăturile

Degerăturile sunt răni provocate de înghețarea pielii și a straturilor aflate imediat sub piele. Cele mai frecvente degerături apar la mâini, picioare, nas, urechi și zona feței.

Pe măsură ce te cuprinde frigul, fluxul de sânge crește către organele esențiale pentru a le proteja și scade către extremități: palme, tălpile picioarelor, urechi, nas, frunte, obraji. Pe măsură ce extremitățile se răcesc și amorțesc, apa din țesuturi îngheață și provoacă leziuni grave. Degerăturile minore la extremități apar adesea fără să simți, de aceea este bine să îți protejezi cât mai bine mâinile și picioarele, capul și gâtul.

Extremitățile sunt cele mai expuse la ger, de aceea trebuie să porți căciulă de blană în zilele geroase, mănuși căptușite cu blană și fulare foarte groase.

Dacă ai o circulație deficitară și știi că picioarele tale îngheață repede, ai grijă să porți încălțăminte bine căptușită cu blană naturală. Caută în magazinele cu articole sportive pernuțe cu gel special care se încălzesc în momentul în care sunt activate și care se pun pe talpa cizmelor și a bocancilor. Substanțele din interiorul acestor pernuțe degajează căldură timp de câteva ore atunci când mergi, iar riscul să îți degere picioarele este practic nul.

Cum recunoști degerăturile

Câtă vreme mâinile și picioarele sunt amorțite de frig, nu vei simți degerăturile și dureril. Pe măsură ce pielea se încălzește, ea se înroșește, se umflă și apare durerea. Vei simți furnicături și dureri persistente.

Degerăturile ușoare nu lasă leziuni și nu provoacă decât mici dureri locale, pentru o perioadă scurtă de timp.

Degerăturile superficiale afectează straturile superficiale ale pielii care devine albă sau gri-albăstruie. Este posibil ca persoana afectată să nu simtă nicio durere. Articulațiile și mușchii par să se blocheze, picioarele și mâinile se mișcă tot mai greu. În acest caz, trebuie acționat imediat, iar persoana afectată de ger trebuie transportată într-un spațiu încălzit. După reîncălzirea pielii, acolo unde țesuturile au degerat apar vezicule cu lichid foarte dureroase, iar țesuturile se pot necroza.

Degerăturile profunde provoacă moartea țesuturilor afectate, care cu greu mai pot fi salvate. Pielea, mușchii, articulațiile sunt afectate în profunzime, țesuturile se necrozează, de aceea este necesară intervenția medicilor de urgență.

Cum poți trata mâinile și picioarele degerate cu remedii naturale

Degerăturile ușoare pot fi tratate acasă, dar este important cum să te ferești să nu suferi de ger. Îmbrăcămintea adecvată, apa călduță, ceaiurile și supele calde te ajută să treci cu bine peste câteva ore petrecute în ger. Dacă, totuși, vii acasă cu mâinile și picioarele degerate, iată ce trebuie să faci imediat ce intri în casă:

  • Pregătește un lighean cu apă călduță și o linguriță de bicarbonat; înmoaie picioarele sau mâinile în apa călduță până când simți că se încălzesc;
  • Masează ușor picioarele și mâinile, evitând zonele foarte roșii, unde sunt degerături ușoare; masajul ajută circulația sângelui să repare țesuturile afectate de frig;
  • Pielea afectată începe să usture, iar durerea poate fi calmată cu apă termală și unguente pe bază de gălbenele și propolis sau pe bază de ulei de migdale.

Degerăturile ușoare se vindecă în câteva zile, pielea se reface și durerea dispare. Dar degerăturile profunde trebuie tratate de medic care va îndepărta țesuturile moarte, deoarece apare riscul de cangrenă și infecție care se transmite și către țesuturile sănătoase.

Ia măsuri să nu degeri niciodată în frig! Îmbracă-te gros, cu mai multe straturi de haine, poartă 2 – 3 perechi de șosete și încălțăminte căptușită cu blană și nu sta niciodată în aer liber în ger mai mult decât poți suporta!

foto: 123rf.com