Moliile preferă țesăturile naturale precum lâna sau bumbacul, dar și gulerele sau căciulile de blană. Dar mai ales preferă hainele în care persistă mirosul și transpirația noastră. Așadar, spală bine hainele înainte să le aranjezi în dulapuri! Iar fluturii dăunători sunt adesea zăriți în pungile cu fasole, cu mazăre sau cu făină.

Soluții practice contra moliilor

De la bunica știm că cea mai eficientă otravă împotriva moliilor este naftalina. Dar aceasta miroase urât și este deosebit de toxică. Ar fi bine să te ferești să o mai folosești. Nici insecticidele special concepute împotriva moliilor nu sunt cea mai bună alegere. Și ele sunt toxice pentru copiii mici, pentru animalele de casă și greu de tolerat pentru persoanele alergice.

Mult mai sigure și la fel de eficiente sunt plantele aromatice, cu un parfum persistent, pe care moliile nu le suportă, precum levănțica, rozmarinul, menta sau piperul. Pune frunze uscate din aceste plante în săculeți din material subțire și pune-le printre haine. Vei ține moliile departe și dulapurile tale vor căpăta un parfum delicat și deosebit.

Cedrul, cea mai bună protecție

Aroma de cedru este cea mai bună armă împotriva moliilor. Fie că folosești ulei volatil de cedru sau doar muguri și frunze uscate, parfumul persistent al acestui conifer omoară moliile și larvele acestora. Împreună cu frunzele de cedru, poți folosi ace de pin și de brad, să obții o aromă mai puternică și mai eficientă.

Husele pentru haine, o protecție sigură

Hainele delicate din mătase sau din lână, costumele sau rochiile scumpe este bine să le depozitezi în huse speciale din material plastic sau din microfibră, care țin departe moliile. Este bine ca husele să se închidă ermetic. De asemenea, le mai poți depozita în cutii de plastic bine închise sau în saci vidați.

Dacă moliile au ajuns deja la o rochie sau la o bluză delicată, pune-o într-o pungă de plastic la congelator câteva zile, să moară toate insectele adulte și larvele. Apoi, spal-o în mod obișnuit și vei scăpa și de ouăle lor.

Gărgărițele și fluturii dăunători din alimentele uscate

Se întâmplă să găsești fluturi și molii în făină, în pungile cu orez, în cereale sau în cutiile cu fasole uscată. Ouăle acestor insecte se aflau deja în alimente și eclozează în câteva zile în cămară, unde este cald și întuneric. Odată ce au infestat cămara, trebuie aruncate toate alimentele în care au ajuns și făcută o curățenie temeinică.

Folosește aspiratorul prin dulapuri și apoi spală bine cu apă caldă și oțet. Pentru a preveni apariția acestor insecte, pune frunze de dafin pe rafturi și păstrează cerealele sau fasolea câteva zile în congelator să moară larvele.

foto: 123rf.com