Cuprins
Înțepăturile de albine pot fi foarte dureroase, iar înțepăturile de viespe sunt și mai periculoase. Nu provoca aceste insecte și nu le enerva cu gesturi amenințătoare, dacă vin spre tine. Dar ține minte ce remedii poți folosi, dacă te înțeapă o albină sau o viespe, deoarece veninul lor este diferit și provoacă reacții diferite.
Înțepătura de albină este dureroasă și poate fi chiar fatală persoanelor care pot intra în șoc anafilactic, dacă nu ajung rapid la un spital. Înțepătura de viespe este mult mai dureroasă, decât cea de albină, provoacă o inflamație care poate dura aproape o săptămână și, de asemenea, este fatală, în cazul unui șoc anafilactic.
Ce reacții apar dacă te înțeapă o albină
Reacția fiecăruia dintre noi poate fi diferită la înțepăturile de albină sau de viespe. Dar cele mai frecvente simptome și cele care apar imediat de îndată ce ai fost înțepată sunt:
- Durerea locală
- Umflătura locală
- Iritație care se întinde rapid pe o zonă de câțiva centimetri
- Inflamație
- Senzație de arsură
Aceste reacții dispar în câteva ore, dacă aplici imediat câteva tratamente eficiente. La unele persoane, cu o piele mai sensibilă, senzația de usturime și inflamația pot persista două, trei zile. Foarte periculoase sunt înțepăturile dacă sunt în număr mai mare. Chiar dacă nu ești alergică, dacă ești înțepată de cel puțin 7 – 10 albine simultan, pericolul să te simți foarte rău din cauza veninului este ridicat și este indicat să ajungi de urgență la spital.
Una sau două înțepături nu prezintă un pericol pentru o persoană sănătoasă, doar că trebuie să suporți durerea acută câteva ore. În schimb, înțepăturile multiple pot cauza coma sau chiar decesul, în funcție de cantitatea de venin și de gravitatea situației.
Cum recunoști alergia la venin
O persoană sănătoasă acuză doar durere și inflamație locală, dacă nu este alergică la insecte și mai ales la veninul acestora. În cazul în care ești alergică, dar nu știai, îți poți da seama după următoarele simptome:
- Umflarea rapidă și puternică a zonei înțepate și apoi a unor zone din corp apropiate: gât, cap, ochi, limbă, brațe.
- Probleme de respirație
- Durere acută de cap
- Greață și vărsături
- Amețeală
- Crampe abdominale
- Dureri în piept
- Febră
În cazul în care, la câteva minute după ce te înțeapă o albină, apar simptomele de mai sus, atunci trebuie chemată salvarea, sunând la numărul de urgențe 112. Sau trebuie să ajungi de urgență la un spital unde vei primi ajutor medical pentru îndepărtarea veninului din organism.
Ține minte că amețeala, vertijul și durerile în piept pot apărea în 10 minute de la înțepătură, dacă ești alergică, iar decesul la o oră, dacă nu se intervine prompt!
Remedii pentru înțepătura de albină
Când te înțeapă o albină, trebuie să știi că acul acesteia împreună cu săculețul de venin minuscul rămân atașate de pielea ta. Albina, din păcate, moare!
Folosește o pensetă, un card de plastic sau partea netăioasă a unui cuțit/briceag să îndepărtezi rapid acul. Nu trage cu degetele de acul albinei, pentru că se va elibera și mai mult venin din săculețul aflat la baza lui.
Spală zona cu apă și săpun sau dezinfectează cu alcool sanitar.
Aplică imediat o compresă cu gheață.
Presează ușor pe locul înțepăturii sare sau bicarbonat de sodiu și felii de cartofi cruzi, deoarece sucul plin de amidon ameliorează iritația și durerea.
Poți pune un strat gros de pastă de dinți puternic mentolată, să treacă durerea mai repede.
Poți aplica tincturi de echinaceea sau pătlagină.
Dacă durerea este prea puternică, poți lua un antiinflamator și un ibuprofen sau poți folosi unguent pe bază de cortizon și antibiotic.
Ce soluții să eviți pentru înțepătura de albină
Ferește-te să pui vreodată felii de ceapă sau de usturoi dacă te înțeapă o albină sau o viespe. Acidul din aceste legume agravează iritația și durerea.
Evită să folosești tratamente băbești aiuristice precum urina, cenușa, mălaiul sau sucul de roșii. Riști să te alegi cu o infecție de toată frumusețea.
Nu folosi nici spray, deodorant sau cine știe ce parfum, pe motiv că acestea conțin alcool și pudră de talc. Substanțele chimice din aceste cosmetice nu vor face decât să agraveze iritația și să faci infecție.
De ce este diferită înțepătura de viespe
Photo by Pere Romero Alonso: https://www.pexels.com
Veninul de viespe este mai puternic decât cel de albină și provoacă dureri mai mari. Viespile înțeapă doar dacă le ataci, dacă le strici cuibul sau dacă fluturi din mâini când îți dau târcoale. Ele devin mai nervoase spre sfârșitul verii, când migrează și se formează familii noi, de aceea este bine să te ferești cu atenție de ele și să nu le enervezi.
Spre deosebire de albină, viespea te poate înțepa de mai multe ori. Ea nu își pierde acul și nici nu moare după ce înțeapă un om. În momentul în care înțeapă, viespea eliberează feromoni care alertează celelalte viespi din colonie și poți fi atacată în același timp de mai multe viespi. Situația poate deveni foarte gravă, dacă nu te poți retrage imediat în mașină, în casă, într-un loc unde nu pot ajunge la tine.
Durerea după înțepătura de viespe este mult mai mare decât la înțepătura de albină și trece abia peste o săptămână. Se recomandă să mergi imediat la un spital, să iei imediat antiinflamatoare și medicamente pentru ameliorarea durerilor, să pui comprese cu gheață și apoi suc de lămâie pentru combaterea inflamației.
Foto: Nicholas Whyte/Pexels.com