Cuprins
Temperaturile crescute de pe timpul verii pot depăși valorile medii normale pentru o perioadă anume și astfel poate apărea termenul de caniculă, timp în care acest fenomen meteorologic să aducă temperaturi extrem de ridicate. În aceste perioade este bine să acorzi atenție vestimentației și să îmbraci doar haine care să îți protejeze corpul. Iată care sunt cele mai indicate haine pe caniculă. Cu ce să te îmbraci când este foarte cald afară.
Cum te îmbraci pe caniculă
Pe timp de caniculă, senzația de disconfort termic este accentuată și vei resimți un grad de umiditate ridicat, senzație de moleșeală, ba chiar sufocare în bătaia directă a razelor soarelui.
Expunerea prelungită în căldură excesivă poate avea efecte nocive pentru organism, tocmai din acest motiv specialiștii ne recomandă să nu petrecem timp în aer liber, dacă nu este imperios necesar, chiar în mijlocul zilei. Alegerea vestimentației potrivite te poate ajuta să combați căldura excesivă și îți poate proteja sănătatea. Iată ce este indicat să porți pe timp de caniculă, dar și cu ce haine să nu te îmbraci când este cald afară.
Ce piese vestimentare să porți când este cald afară
Pe timp de vară, materialul din care sunt confecționate hainele este cel mai important. Sunt recomandate țesături lejere, care să permită pielii să respire, în detrimentul materialelor sintetice. Iată și câteva exemple utile.
Hainele din bumbac sunt recomandate pe caniculă, deoarece materialul este delicat cu pielea și astfel există un risc mai scăzut de reacții alergice în urma expunerii în căldură. Hainele confecționate din țesături sintetice pot provoca iritații pe piele.
Țesăturile de bumbac permit circulația eficientă a aerului, facilitează absorbția și evaporarea mai rapidă a transpirației, iar asta contribuie la un proces de răcire a corpului pe timp de caniculă.
Pe timp de caniculă sunt preferate hainele care sunt confecțioante din bumbac 100% și în culori deschise.
Hainele confecțioante din in sunt, de asemenea, recomandate pentru a fi purtate pe caniculă, datorită materialului răcoros, care absoarbe transpirația în mod eficient, față de alte țesături. Vestimentația din in poate ajuta corpul să elibereze căldura și astfel nu va mai exista transpirație în exces.
Hainele din mătase și cânepă, dar și din jerseu sunt recomandate și ele pentru a fi purtate pe timp de caniculă. Acestea asigură un confort termic sporit, dar au și proprietăți antibacteriene.
Important de știut este faptul că nuanțele închise la culoare nu sunt recomandate pe timp de caniculă. Hainele negre sau bleumarin pot absorbi razele soarelui și pot duce la o creștere a temperaturii corporale.
Sunt recomandate culorile deschise precum alb, bej, bleu, galben, crem sau gri deschis.
Ce haine să nu porți pe caniculă
Hainele din denim nu sunt recomandate pe timp de caniculă, deoarece materialul este gros și nu permite pielii să respire. Purtarea hainelor confecționate din denim pot spori disconfortul din cauza transpirației în exces și pot apărea iritații la nivelul pielii.
De asemenea, nu sunt recomandate nici hainele mulate, lipite de piele, deoarece nu vor lăsa aerul să circule și vor menține temperatura corpului ridicată.
Nici hainele închise la culoare nu sunt recomandate pe timp de caniculă, deoarece vor amplifica senzația de căldură la nivelul corpului.
Hainele confecționate din materiale sintetice precum poliester acrilic nu sunt nici ele recomandate pe caniculă, deoarece pot produce supraîncălzire prin simplu fapt că materialul atrage căldura.
Ce alimente să nu consumi pe caniculă
Nutriția are rolul de a ajuta organismul să funcționeze în parametrii normali, iar pe timp de caniculă, alimentația ajută corpul să își păstreze o temperatură optima și să rămână hidratat. Temperaturile ridicate forțează corpul să lucreze, iar acesta poate pierde mai multă apă prin transpirație, fapt ce poate duce la deshidratare. Cel mai important este să alegi alimente ușor de digerat, dar și bogate în nutrienți esențiali. Iată ce alimente să nu consumi pe caniculă.
Pe timp de caniculă nu este recomandat să consumi alimente grele, bogate în grăsimi și zahăr, dar nici alimente procesate, bogate în calorii. Toate acestea pot îngreuna digestia și îi pot provoca organismului o stare generală de rău, balonare și dureri abdominale.
Alimentele picante, de asemenea, nu trebuie consumate pe caniculă, deoarece pot crește temperatura corpului și pot provoca indigestie sau discomfort abdominal.
Alimentele sărate și procesate pot contribui și ele la deshidratarea corpului pe timp de caniculă deoarece, alimentele bogate în sodiu pot provoca retenție de apă în corp și pot accelera senzația de balonare.
Alimentele diuretice nu sunt recomandate nici ele când este foarte cald afară, deoarece favorizează apariția deshidratării. Printre ele amintim sparanghelul și feniculul, alimente ce au un puternic efect diuretic.
Alimentele insuficient gătite termic, dar și alimentele perisabile precum anumite lactatele, nu sunt indicate să fie consumate pe caniculă, deoarece dacă pot accelera dezvoltarea bacteriilor patogene din cauza gătirii insuficiente. Consumul acestora atunci când temperaturile sunt ridicate poate duce la toxiinfecții alimentare.
Alimentele prăjite în exces sau cele de tip junk food nu sunt nici ele indicate pentru consum pe timp de caniculă, deoarece sunt greu de digerat și pot afecta o digestie optimă.
Chiar dacă ai crede că te răcorește pe caniculă, de fapt, nici înghețata nu este recomandată pentru consum când temperaturile sunt prea ridicate. Îți poate oferi un efect de răcire imediată, dar de scurtă durată, iar ulterior, din cauza faptului că este un produs dulce, cu un conținut ridicat de zahăr, temperatura corporală poate crește și digestia poate fi îngreunată.
Băuturile bogate în cofeină sau alte băuturi energizante trebuie și ele evitate pe caniculă, deoarece pot deshidrata organismul și pot crește ritmul cardiac, ceea ce poate duce la o stare de agitație.
Alcoolul nu se recomandă nici el atunci când temperaturile sunt foarte ridicate, deoarece pot deshidrata corpul și pot crește riscul de leșin sau amețeală pe timp de căldură.
Citește și: Ce alimente să nu consumi pe caniculă
Sursă info: time.com
Sursă foto: 123rf.com