Pisica ta te priveşte nervoasă când o mângâi după ce şi-a curăţat blăniţa, te ameninţă să încetezi, scoţând un hârâit specific, ba chiar încearcă să te muşte şi să te zgârie. Uneori, te muşcă tocmai când se alintă şi tu o scarpini pe burtică. Poate că o gâdili, iar pisicile nu suportă să fie gâdilate. Dar agresivitatea pisicii tale poate avea numeroase motive. Este important să recunoşti semnalele trimise de ea când este nervoasă şi să găseşti repede o soluţie să o calmezi.

Nu pedepsi pisica pentru comportamentul ei violent, deoarece se sperie şi poate deveni mai agresivă!

Aşa recunoști când pisica ta este nervoasă

Când este nervoasă, micuţa felină te poate muşca fără nici un avertisment, dar poate să transmită şi anumite semnale clare. Are gura larg deschisă, să pună în evidenţă colţii ascuţiţi, pupilele sunt dilatate şi te priveşte fix, urechile sunt date pe spate, corpul şi coada se arcuiesc iar părul este ridicat ca o coamă pe spate. Pisica miaună nervos, hârâie şi te „scuipă“ supărată. Este bine să te îndepărtezi de ea, să îi dai de înţeles că nu vrei să îi faci nici un rău. Dacă sare la atac, fereşte-ţi faţa sau mâinile cu mânecile hainei sau cu obiecte din jur. Iată motivele pentru care te poate ataca pisica ta.

Îi este teamă de pedeapsă

Când face trăznăi şi o pedepseşti fizic, pisica nu înţelege motivul pentru care ai devenit răutăcioasă cu ea. Oricât ar fi de timidă şi retrasă, va deveni fricoasă, nu mai are încredere în tine şi poate reacţiona violent. Încearcă să nu o pedepseşti niciodată trâgând-o de coadă, de urechi sau dându-i vreo palmă.

!!! Este suficient să ridici tonul şi să o priveşti fix în ochi, imediat după ce a făcut vreo obrăznicie şi va înţelege că eşti supărată. 

Pisica devine rea când îşi apără teritoriul

Pisicile sunt foarte ataşate de teritoriul lor. Ca atare, şi pisica ta se simte singura stăpână din casă. Dacă o altă pisică îi invadează teritoriul, prima ei reacţie este să o atace. Iar dacă tu o împiedici, s-ar putea să fii pedepsită şi să îi simţi ghearele ascuţite pe pielea ta.

!!! Când se confruntă cu o altă pisică, este bine să stai deoparte, pentru că cealaltă nu are nevoie de protecţia ta decât dacă este pui.

Reacţionează la durere

Când este rănită, pisica se va apăra de oricine va încerca să se apropie de ea ca să o ajute. O astfel de situaţie apare frecvent dacă o duci la veterinar unde trebuie să suporte injecţii sau intervenţii dureroase. Nu va uita curând nici durerea, nici locul, ca atare poate deveni violentă când intraţi amândouă pe uşa cabinetului. De asemenea, o poţi răni tu, fără să vrei, periindu-i blana, deoarece pielea pisicilor este destul de sensibilă.

!!! Mergeţi la veterinar echipate cu mănuşi groase şi ai grijă cum o ţii când trebuie să i se facă un vaccin sau o injecţie.

Este prea răsfăţată

De mică, ţi-a plăcut să o ţii mai tot timpul în braţe şi să o mângăi. De obicei, îi place, dar are şi momente în care vrea să fie lăsată în pace. Dacă tu ţii morţiş să o ţii pe genunchi şi să o alinţi, s-ar putea să se zbată şi să te zgârie.

!!! Respectă-i orele de somn şi nu o obliga să stea cu tine dacă ea vrea să facă altceva. Dacă insişti, s-ar putea să îi pierzi afecţiunea.

Este rea când este bolnavă

Anumite boli specifice pisicilor, precum toxoplasmoza, sau altele pe care le poate lua de la diverse animale, precum rabia, vor provoca un comportament agresiv. Dacă pisica ta este agresivă foarte des, fără să aibă vreun motiv anume, este posibil să fie bolnavă.

!!! Mergeţi imediat la un veterinar, deoarece te poţi îmbolnăvi şi tu, iar rabia este letală.

Sursa foto: Tambako the Jaguar / Foter / CC BY-ND” target=”_blank”>Foter.com