Ana-Maria Dogaru, specialist în educație îți sugerează câteva lucruri pe care le poți face pentru micuțul tău pentru a-i stimula inteligența nativă.

Citește și: Ce poți face ca să ai un copil inteligent

Cum stimulezi inteligența nativă a copilului

  • Oferă-i copilului tău ocazia să experimenteze lumea din punct de vedere senzorial. Atrage-i atenția asupra unui sunet, asupra unei culori, asupra unei senzații tactile. De exemplu, spune-i să fie atent la ce simte atunci când atinge o frunză sau o piatră.
  • Atunci când este în dificultate, permite-i să greșească și să încerce din nou, până când reușește. Chiar și când nu izbutește, încurajează-l să persevereze.
  • Pentru a-i stimula inteligența nativă, răspunde-i la întrebări cu alte întrebări, conducându-l către răspuns, fără a i-l da pe tavă.
  • Oferă-i explicații prin demonstrație fără vorbe. De exemplu, închiderea unui fermoar. Adăugarea explicațiilor verbale nu face decât să distragă atenția.
  • Bucură-te împreună cu copilul de fiecare reușită. Empatizează cu orice eșec.

Citește și: Cum îți ajuți copilul să treacă peste un eșec. Sfaturile psihologului

Cum stimulezi inteligența nativă: Lasă-l să greșească

”Teama de greșeală ucide dorința de explorare, perseverența și chiar curiozitatea. Aceasta din urmă este un mecanism reflex, deci automat, în creierul uman. Ajungem să ne abținem de la ea doar dacă, în timp, în repetate rânduri, ni se cere să reușim de la prima încercare. Insuflarea ideii ca soluțiile adultului sunt întotdeauna mai bune și așteptarea ca acele abordări să fie adoptate de copil înainte de a căuta unele proprii nu este corectă. Soluțiile fiecăruia sunt, de foarte multe ori, identificate pe baza experiențelor proprii.

Copiii noștri au parte de un alt context decât al nostru. De foarte multe ori, micuții găsesc soluții mult mai potrivite pentru ei la probleme cu care s-au confruntat părinții lor în trecut sau chiar se confruntă în prezent. Atâta timp cât un copil este respectat ca o persoana întreagă, indiferent de vârstă, dezvoltarea lui va fi naturală și optimă,” spune Casetă Ana-Maria Dogaru, director educațional, Centrul Educațional de Excelență Passe-Par-Nous.

Sursa foto: 123rf.com