Majoritatea hainelor din materiale naturale precum bumbacul, lâna sau mătasea își schimbă forma după ce sunt spălate și, de cele mai multe ori, intră la apă. Este neplăcut să ieși pe stradă cu blugi mai scurți sau cu vreun pulover strâmt, în care nu te mai simți bine. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să previi accidentele neplăcute.

Citește cu atenție etichetele hainelor tale și respectă temperatura de spălare indicată, pentru a proteja materialele mai delicate sau culorile. Pe de altă parte, o temperatură nepotrivită va deforma hainele. Fie că vor intra la apă, fie că se vor lăbărța, nu vei mai fi deloc încântată să le porți. Unele textile suportă temperaturi mai ridicate, de peste 70°C, altele nu pot fi spălate decât la 30 sau 40°C, unele materiale se înmoaie dacă le clătești cu balsam, altele, însă, nu se mai calcă bine dacă folosești detergenți concentrați sau balsam, oricât de parfumat ar fi.

Mătasea cere tratament delicat

Bluzele sau rochiile din mătase ar trebui spălate doar în apă călduță și cu un program pentru materiale delicate. Folosește o cantitate mică de detergent lichid și ar fi bine să te ferești de balsam. Este bine să clătești haina cu apă caldă de mai multe ori și să o storci ușor, prin presare, fără să o răsucești ca pe o funie, pentru că riști să își piardă forma inițială. Calcă hainele din mătase punând deasupra lor o pânză fină de bumbac ușor umezită și își vor păstra forma.

Bumbacul și inul, rufele cele mai dificile

Aproape toate hainele din bumbac sau din in intră la apă după primele două, trei spălări. De aceea, este bine să le speli la temperatura indicată pe etichete și să nu folosești programul de stoarcere. Este indicat să le clătești tu, după ce le speli la mașină, cu puțin șampon și să le storci ușor prin presare. Apoi, pune haina între două prosoape groase și rulează pachetul ca pe o clătită. După ce apa este bine absorbită, întinde haina să revină la forma inițială și las-o o oră sau două să se usuce puțin. Cât este încă ușor umedă, calcă haina la temperaturi joase și țesătura va reveni la dimensiunile inițiale.

Vâscoza se spală în apă rece

Rochiile sau pantalonii din vâscoză au o eleganță aparte, dar intră la apă dacă nu respecți instrucțiunile de pe etichetă. Trebuie să știi că hainele din vâscoză se spală cel mai bine în apă rece și se stoarce ușor prin presare, fără să le răsucești sau să le împachetezi. Pune-le la uscat pe umerașe și, înainte să se usuce complet, calcă-le la o temperatură medie.

credit foto: 123rf.com