Tricourile, cămășile sau bluzele fine de un alb imaculat ajung după numai câteva purtări să capete pete galbene la subraț sau nuanțe terne de gri-gălbui. De vină sunt detergenții sau deodorantul antiperspirant, dar și modul greșit în care le speli. Iată câteva sfaturi și trucuri care te vor ajuta să îți păstrezi hainele albe la fel de strălucitoare.

Vara este o plăcere să te îmbraci în alb, dar când aduci acasă hainele albe noi vezi diferența față de cele pe care le ai deja în șifonier. Majoritatea tricourilor sau bluzelor albe mai vechi au căpătat deja o nuanță gri sau au pete gălbui de care nu mai poți scăpa prea ușor. Iată ce trebuie să faci pentru a păstra mai multă vreme hainele la fel de albe ca atunci când le cumperi.

Hainele albe trebuie spălate după una sau două purtări

Nu lăsa transpirația să atace fibra hainelor și să lase pete galbene la subraț. Chiar dacă nu le vezi de la prima purtare, petele care apar de la transpirație, de la sarea și grăsimea de pe corp, se îngălbenesc în timp.

De aceea, este bine să speli hainele albe cu un detergent delicat, fără înălbitori, după prima sau a doua purtare. Este cea mai simplă metodă să le păstrezi curate și proaspete de-a lungul întregului sezon cald.

Petele trebuie ”atacate” imediat!

Nu lăsa nicio haină albă să stea prea mult timp pătată, să se usuce și abia peste câteva zile să încerci să o cureți. Pentru petele de transpirație pregătește o pastă din apă călduță și bicarbonat, freacă bine petele cu această pastă folosind un burete sau o batistă, și apoi spală haina în mod obișnuit.

Dacă te-ai pătat de înghețată sau de fructe, ține zona pătată sub un jet de apă rece, apoi las-o la înmuiat în apă oxigenată sau folosește un înălbitor delicat. Petele de fructe roșii pot fi decolorate și cu zeamă proaspătă de lămâie, urmând ca apoi să speli haina cu un detergent pe bază de enzime active.

Nu amesteca niciodată la spălat hainele albe cu cele colorate

Chiar dacă este mai comod să speli toate hainele o singură dată, rufele albe vor ieși gri sau pline de pete din mașină, din cauza celor colorate. Spală-le separat sau spală hainele albe de mână, după ce le lași să se înmoaie o oră sau două în apă cu un strop de detergent. Și alege un detergent de culoare albastră, deoarece pigmentul albastru care se dizolvă în apă face hainele mai albe și nu mai capătă o nuanță gălbuie.

Trucuri utile

Pentru hainele albe nu folosi niciodată apa prea fierbinte, pentru că le va îngălbeni după câteva spălări și le va face să arate mai vechi decât sunt în realitate.

Nu lăsa niciodată rufele albe la soare prea mult timp. Soarele le îngălbenește și le învechește. Cel mai bine este să le iei de pe sârmă imediat ce s-au uscat.

Pune detergent cu moderație în mașina de spălat și înălbitor de asemenea. O cantitate prea mare va distruge și va îngălbeni fibrele.

sursa foto: 123rf.com