Citește cu atenție eticheta hainelor tale colorate. Dacă sunt haine de calitate, ele sunt însoțite de etichete unde vor fi menționate materialele folosite, temperatura de spălare, dar și soluțiile recomandate pentru rudele colorate, cum să le calci și cum să le cureți în mod corect.

Știm deja că rufele colorate trebuie spălate separat de cele negre sau maro. Mai mult decât atât, este bine să le grupezi pe culori, astfel încât un pigment roșu aprins să nu afecteze cămășile crem sau roz, spre exemplu.

Iată care sunt cele mai importante sfaturi și trucuri pentru a menține rufele colorate în bună stare, chiar și după mai multe spălări.

Ține cont de material!

Ține cont de tipul de material menționat pe etichetă. La mașina de spălat ai programe speciale pentru rufele colorate delicate cum sunt mătasea, satinul sau cașmirul, ai programe speciale pentru lână, pentru bumbac sau pentru in.

Dacă o haină colorată trebuie spălată la 30 de grade Celsius, ține cont de această indicație și setează mașina de spălat la 30 de grade Celsius. O temperatură mai mare va deteriora fibrele materialului și mai ales culoarea.

Grupează rufele colorate pe nuanțe apropiate

Regula de bază pe care o știe toată lumea spune că este bine să speli hainele colorate în funcție de culorile lor. Spre exemplu, hainele negre, albastre, maro și gri pot fi spălate împreună, dar nu adăuga niciodată printre ele haine mov, roșii sau portocalii.

Ține cont de gama culorilor și nu le amesteca. Rufele de culoare crem, galben deschis sau nuanțe de in ar trebui spălate doar cu cele albe. Hainele roșii se pot spăla cu cele portocalii, dar la temperaturi foarte scăzute. Rufele albastre și cele gri se pot spăla împreună, iar dacă temperatura apei nu trece de 30 – 40 de grade, se pot adăuga și rufele maronii.

Nu spăla niciodată rufele colorate în nuanțe puternice cum ar fi violet, roșu sau albastru împreună cu hainele colorate în nuanțe pastelate.

Evită detergenții cu înălbitori

Poate că tu nu folosești clor sau alți înălbitori, dar majoritatea detergenților din comerț conțin substanțe care albesc rufele, pentru a scoate petele și pentru a fi mai eficienți.

Citește cu atenție eticheta detergentului tău obișnuit și, dacă găsești termeni precum hidrogen peroxid, perborat de sodiu sau clor, atunci el este de vină. Din cauza lui, bluzele, fustele sau  pantalonii tăi sunt tot mai decolorați de la o spălare la alta.

Caută în comerț un detergent mai blând, fără înălbitori, special conceput pentru rufele colorate. Nu este un simplu moft să folosești detergent special pentru haine colorate. El conține anumite substanțe care dezintegrează pigmenții de culoare care difuzează în apă și previne astfel apariția de pete închise la culoare pe hainele mai deschise.

Ar fi indicat să cumperi detergentul special pentru rufele colorate în formă lichidă, pentru a folosi cantități mici la spălat. Nu adăuga niciodată mai mult detergent decât este necesar, pentru că oricum detergenții de bună calitate sunt suficient de concentrați pentru a spăla și degresa bine orice fel de haină.

Folosește sare

Cel mai vechi și eficient conservant din lume, sarea este bună și pentru culorile hainelor tale. La prima spălare a unor tricouri sau pantaloni în culori vii și frumoase folosește puțin detergent și adaugă o linguriță de sare direct în cuva mașinii.

Setează mașina la o temperatură medie, de cel mult 30 – 40 de grade Celsius. Sarea are proprietatea de a conserva culorile și previne astfel decolorarea hainelor la primele spălări.

Dacă știi că anumite haine viu colorate se pot decolora puternic de la prima spălare, mai bine le speli de mână cu puțin săpun lichid și apă călduță. Apoi le clătești de câteva ori în apă călduță cu sare și apoi în apă rece.

Folosește oțet

Ar fi bine să înmoi hainele colorate, mai ales hainele din lână, bumbac și in în soluții cu apă călduță și oțet, timp de o oră înainte de spălare. Oțetul este prietenul tău cel mai bun pentru blugii albaștri sau negri.

La fel de bine poți folosi câteva linguri de oțet pentru hainele negre, albastre sau mov, care se decolorează mult mai ușor decât cele în culori deschise.

Oțetul fixează mult mai bine pigmenții colorați în țesături, mai ales în bumbac și lână.

Înmoaie rufele colorate în apă cu oțet și apoi spală-le cu un detergent special pentru rufe colorate.

Setează temperatura potrivită

Hainele de calitate au etichete pe care este de obicei indicată și temperatura maximă de spălare. Dar, având în vedere că detergenții de azi degresează și curăță foarte bine și în apă rece, nu este nevoie să speli rufele colorate la o temperatură mai mare de 40 de grade Celsius.

Dacă sunt pătate cu ulei și grăsimi, tratează petele separat și apoi spală aceste rufe la mașină. Ai grijă ce soluții folosești pentru pete, deoarece poți decolora zona pătată, așa că este bine să folosești fie soluții profesionale, fie banala sare și detergentul delicat pentru vase.

Sarea dezintegrează petele de grăsime, iar detergentul de vase nu decolorează deloc și degresează ultimele rămășițe de grăsime, astfel încât vei scăpa de pete fără prea multă bătaie de cap.

foto: Shutterstock