Geaca de puf este de obicei realizată cu materiale rezistente la exterior, fâșuri siliconate sau tratate cu substanțe care nu permit pătrunderea umezelii și a frigului.

Puful din astfel de geci este de obicei puf de la pene de struț, de gâscă, de curcan sau de rață. Penele fine și puful trebuie protejate de umezeală pentru a rămâne cât mai mult timp călduroase și pufoase.

Cum se întreține corect geaca de puf

Curăță frecvent, aproximativ la două luni, gulerul și manșetele pe care se depune mizerie și grăsime. Folosește dischete moi de vată îmbibate în soluție de apă călduță și săpun. Clătește bine cu o lavetă curată și apă caldă și presează apoi gulerul și manșetele între două prosoape groase din bumbac, de preferat de culoare albă.

Astfel, geaca de puf va rămâne curată mai multă vreme și nu trebuie să o speli doar pentru că s-au murdărit manșetele.

Cum să cureți petele

De obicei, materialul exterior de la astfel de geci este destul de rezistent la umezeală, astfel că, dacă vrei să cureți petele cu apă și săpun, apa nu va ajunge la puful din interior.

Folosește tot dischete de vată îmbibate în apă cu săpun sau în apă cu detergent de vase, mai ales dacă este vorba de pete de grăsime.

Curăță cu grijă zona pătată, nu folosi prea multă apă, șterge cu o lavetă udă de mai multe ori să nu rămână detergent și lasă geaca să se usuce la temperatura camerei.

Cum să speli geaca de puf fără să o strici

Se recomandă să le duci la o curățătorie specializată, dar dacă nu ai timp, o poți spăla și acasă.

Folosește doar apă ușor călduță și o cantitate mică de șampon pentru copii combinat cu detergent lichid de vase în proporție de 3 la 1. În supermarketuri se găsesc azi și soluții de curățare speciale pentru hainele cu puf, dar dacă nu găsești combinația de detergent și șampon este suficient de delicată pentru haina ta.

Nu trebuie să folosești mai mult de o lingură la 3 litri de apă călduță. Geaca nu trebuie să se îmbibe de apă cu detergent, ci doar să se înmoaie mizeria și să se curețe la suprafață, fără să strici puful.

Atenție cum storci geaca de apă

După ce s-a spălat bine și s-au curățat bine manșetele, gulerul și partea de la bază, clătește geaca de puf în apă călduță de două, trei ori, să scapi de urmele de detergent.

La final, clătește cu un strop de balsam și o lingură de oțet.

Presează ușor geaca între palme să se scurgă apa, apoi pune-o între două prosoape groase de bumbac să o storci ușor prin rulare.

Întinde geaca pe un suport de rufe, întinde bine mânecile și las-o să se usuce în cameră, în apropiere de un calorifer. Din când în când, pe măsură ce se usucă, scurtură geaca pentru ca puful din interior să se desfacă și să se usuce mai repede.

foto: 123rf.com