Simbolurile de pe etichetele hainelor te ajută să le cureți și să le îngrijești corespunzător, în funcție de material, de vopseaua folosită și chiar de cusături. Este important să știi dacă pot fi spălate sau nu la mașină, dacă pot fi folosiți înălbitori sau dacă trebuie curățate chimic.

Instrucțiunile legate de spălare

Cuva tăiată îți arată că haina respectivă nu poate fi spălată, nici la mașină, nici de mână, deoarece poate fi fabricată din materiale sensibile la umezeală.

Cuva în care se vede o mână îți recomandă să speli numai de mână, fiind vorba de un material delicat, spre exemplu mătasea.

Cuva simplă, fără niciun simbol, îți arată că poate fi spălat la mașină, cu un program normal, iar cuva în care apare un punct arată că poate fi spălată la mașină în apă rece sau cel mult la 30°.

În cuvele în care apar menționate gradele, trebuie respectată temperatura indicată pentru a nu distruge țesăturile și pentru a nu le decolora. Cu cât sunt mai multe liniuțe sub simbolul cuvei, cu atât trebuie să alegi un program de spălare pentru rufe delicate.

Cum se folosesc înălbitorii

 

Triunghiul este simbolul clasic pentru înălbitori. Dacă este simplu, îți arată că poți folosi orice fel de înălbitor sau orice fel de detergent care conține înălbitori.

Triunghiul tăiat cu o cruce spune că nu ai voie să folosești niciun fel de înălbitor, deoarece materialul se va decolora și se va păta, așa că fi foarte atentă la etichetele hainelor!

Triunghiul tăiat cu două linii diagonale te atenționează să folosești doar înălbitori pe bază de oxigen, fără clor. Iar triunghiul în care apar literele CL îți permite să folosești clor.

Recomandări legate de uscarea și călcarea hainelor

 

Dacă dorești să usuci hainele la uscător, este bine să știi și ce temperatură suportă sau dacă poți folosi sau nu centrifuga. Pătratul care conține un cerc îți arată că hainele pot fi uscate în mod normal. Cu cât sunt mai multe linii sub acest simbol, cu atât trebuie să ții rufele mai puțin la uscător, să nu se încrețească.

Pătratul în care sunt puncte îți indică temperatura și, cu cât sunt mai multe puncte, cu atât poți programa uscătorul la o temperatură mai mare.

 

În ceea ce privește călcarea rufelor, cu cât sunt mai multe puncte în interiorul simbolului reprezentând fierul de călcat, cu atât poți călca la o temperatură mai mare, fără teama de a strica hainele.

Fierul de călcat cu o cruce dedesubt îți interzice să folosești aburul fierbinte, iar fierul de călcat complet tăiat de o cruce îți spune că nu este nevoie să calci haina respectivă.

Curățarea chimică, menționată pe etichetele hainelor

Cercul simplu îți spune că haina respectivă poate fi dusă la curățătoria chimică, iar cercul tăiat îți indică să nu o cureți chimic.

Cercurile în care apar literele P și F recomandă curățarea uscată cu produse pe bază de solvenți sau hidrocarburi.

Litera W îți atrage atenția că îmbrăcămintea trebuie curățată doar profesional, pe când cercul cu litera W sub care apare o liniuță permite curățarea acasă, cu produse din comerț, dar și la o curățătorie profesională.

sursa foto: 123rf.com