Tăierile de corectare și îngrijire la trandafirii urcători se încep întotdeauna de jos, de la nivelul solului. Ar fi bine să te înarmezi cu două tipuri de foarfece, unul cu brațe lungi, ca să ajungi la cele mai înalte ramuri, și o foarfecă scurtă pentru coardele de vie. Ai grijă să îți protejezi mâinile cu mănuși tari din piele, să nu te înțepi în crengile trndafirilor.

La fiecare tufă se lasă 4 – 5 ramuri de susținere

Dezinfectează foarfecele cu alcool și treci la treabă! Taie de la sol ramurile uscate, rănite sau prea subțiri și firave ca să mai producă flori.

Taie și una sau două dintre ramurile foarte bătrâne, dacă vrei să întinerești planta și lasă 4 sau 5 corzi groase, rezistente, cu o vechime de numai doi sau trei ani. Acestea vor produce cele mai multe crenguțe cu flori.

Tulpinile care cresc în centru intersectate se taie în totalitate, de lângă sol.

Cum se scurtează ramurile la trandafirii urcători

Crenguțele trandafirilor urcători care cresc pe arcade se taie foarte scurt în fiecare primăvară

Crenguțele trandafirilor urcători care cresc pe arcade se taie foarte scurt în fiecare primăvară

După ce ai aerisit tufa și ai lăsat doar tulpinile importante și viguroase, ramurile laterale se taie cu o treime și se prind de suport.

Crenguțele subțiri care cresc din ramurile groase se scurtează la 4 sau 5 muguri, ca să producă mai multe buchete de flori.

Iar ramurile care se intersectează se elimină pentru aerisirea tufei.

Dacă trandafirii urcători sunt prinși de o arcadă, se păstrează linia rotundă și se elimină toate crengile care cresc prea departe de arcadă.

Un sfat util

Majoritatea speciilor de trandafirii urcători înfloresc de două ori într-o vară, dacă le tai florile ofilite la timp și nu le lași să fructifice. Ramura subțire pe care a fost floarea se scurtează până la primul mugure mai mare, pentru a stimula apariția altor boboci.

sursa foto: Shutterstock