CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Tot mai mulți grădinari pasionați ne sfătuiesc cum se taie corect trandafirii în lunile octombrie sau noiembrie, înainte de primele brume reci. În zonele înalte, această operațiune se face în a doua jumătate a lunii octombrie, dar la câmpie, în zonele mai calde, se poate face și în noiembrie.

Cea mai importantă regulă!

Toamna, trandafirii nu se scurtează niciodată de la bază, așa cum se procedează primăvara. Se taie aproape de sol doar crengile strâmbe și crengile bolnave. Crengile drepte și viguroase se scurtează la 40 – 60 de centimetri și iată de ce:

  • Dacă tai crengile sănătoase de la bază, frigul, umezeala și mucegaiurile care se instalează toamna le vor afecta în profunzime și vor suferi rădăcinile;
  • Crengile viguroase trebuie să păstreze o anumită înălțime pentru a face față înghețului din decembrie și ianuarie;
  • Ulterior, primăvara, vor fi îndepărtate zonele degerate, dar partea cea mai de jos a crengilor va rămâne sănătoasă și va da muguri noi.
  • La 40 – 60 cm, crengile sănătoase vor face față vânturilor puternice sau viscolului, mai ales dacă partea de jos a tufei este îmbrăcată în zăpadă.

Cum se taie corect trandafirii cu crengi bolnave

Este foarte important ca, toamna, să îndepărtezi crengile care au crescut strâmb și crengile uscate sau afectate de boli, crăpate și zgâriate.

Pe locul tăieturii se aplică un pansament specific, fie o soluție din comerț, fie ulei horticol sau mastic.

De asemenea, este important să tai crengile care au crescut încrucișate precum și cele care au crescut spre interiorul tufei. Când bate vântul puternic, spinii acestor crengi le vor zgâria pe cele din jur, iar ramurile rănite vor fi mult mai vulnerabile în fața bolilor și mucegaiurilor.

După îndepărtarea crengilor cu probleme, trandafirii pot fi stropiți cu un tratament special pe bază de cupru, pe care îl găsești în orice magazin horticol.

Mușuroirea, importantă toamna

Când se apropie vremea rece și cade bruma, nu lăsa tufele de trandafiri descoperite. Acoperă partea de la bază cu pământ și frunze, astfel încât cel puțin 7 – 10 cm din crengi să fie protejate de îngheț.

Mușuroirea este importantă cu atât mai mult cu cât locuiești într-o zonă în care ninge puțin, dar sunt perioade lungi de ger, așa cum se întâmplă adesea iarna în sudul țării.

Tu stii sa faci dulceata de trandafiri? Vezi ce trandafiri de dulceata sunt buni!

video: Libertatea pentru femei