CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Nucile și fructele uscate pot fi cumpărate în cantități mai mari la începutul toamnei pentru a fi depozitate peste iarnă. Unele dintre pot fi depozitate inclusiv la congelator

Nucile în coajă se păstrează întotdeauna în lădițe sau coșuri aerisite, într-un spațiu uscat și luminat. Chiar dacă stau în coajă, există riscul să mucegăiască, dacă sunt ținute în pungi de plastic sau în dulapuri nearisite și umede.

Dar nucile decojite, indiferent de soi, necesită alte condiții de depozitare, mult mai stricte.

Cum se congelează corect nucile

Miezul de nuci, alune sau arahide trebuie, înainte de a fi depozitat, să fie foarte bine uscat, răsfirat în tăvițe la soare, într-un spațiu bine aerisit. Apoi, poate fi păstrat câteva săptămâni în cutii de sticlă sau de carton la frigider. Din când în când, este bine să verifici să nu apară mucegai.

Miezul de nucă sau de alune poate fi păstrat și la congelator, în pungi vidate, iar aici va rezista doi sau trei ani. Dar este foarte important să fie congelat după ce a fost vidat, pentru a conține cât mai puțină umezeală.  

Cum se păstrează fructele uscate

Caisele, smochinele, prunele, stafidele, goji, rondelele de ananas, feliile de portocale, până și căpșunele sau murele pot fi deshidratate și cumpărate uscate pe timp de iarnă. Le poți folosi la budinci, plăcinte și prăjituri sau le poți consuma ca atare, cu iaurt, cu sana sau cu miere.

De obicei, fructele uscate se păstrează la rece, în ambalajul original, pe ușa frigiderului, având grijă ca acest loc să nu fie umed și să nu apară mucegaiul. Ținute la rece, după ce ai deschis pachetul, ele se vor păstra până la 6 luni. Dacă nu deschizi pachetul, poate fi păstrat și un an de zile, mai ales dacă este vidat.

Fructele uscate se pot congela, dacă ai o cantitate mai mare, tot în ambalajul original, mai ales dacă sunt vidate. Astfel, ele pot fi ținute în pungi de hârtie la congelator timp de doi, trei ani.

Dacă știi că le consumi relativ repede, nu este nevoie să le ții la frigider. Este suficient să le pui în cutii de sticlă în dulapurile din bucătărie, uscate și bine aerisite. La fel de bune sunt și pungile de hârtie sau cutiile de carton cu capac.