Cuprins
Icrele se numără printre cele mai delicioase aperitive, deosebit de hrănitoare și sățioase. Așa cum se recomandă să mâncăm pește cel puțin de două ori pe săptămnă, ar fi bine să mâncăm și salate de icre măcar o dată pe săptămână. Dar este bine să știi și cum se păstrează icrele în cele mai bune condiții la frigider, dacă vrei să cumperi o cantitate mai mare.
Icrele, beneficii nutritive
Icrele de pește se numără printre puținele alimente care conțin vitamina D. Consumă cât mai des icre de pește toamna și iarna pentru a compensa faptul că nu mai stăm atât de mult în aer liber la soare, pentru a sintetiza în mod natural vitamina D.
Pe lângă vitamina D, icrele mai conțin vitamina A, acizi grași Omega-3 și Omega-6, vitamine din grupul B, îndeosebi vitamina B12 atât de necesară creierului și inimii. În plus, ele mai conțin grăsimi și proteine pe care organismul le folosește integral, fără să se depună sub formă de reziduuri pe artere.
Este adevărat că icrele conțin și un procent important de colesterol, aproximativ 600 mg de colesterol la 100 de grame de icre. Dar acest tip de colesterol este procesat mult mai ușor de organism și nu se transformă în depuneri periculoase pe artere, așa cum se întâmplă cu colesterolul rău din grăsimea de porc sau de oaie.
Cum se curăță icrele proaspete
Iarna sau primăvara se întâmplă să găsești icre în peștele proaspăt cumpărat. Încearcă să le aduni fără să le strici și să le păstrezi pentru o salată de icre delicioasă.
Icrele sunt protejate de o membrană foarte fină, străbătută pe alocuri de mici vase de sânge. Trebuie să îndepărtezi cu grijă săculeții cu icre de pereții abdomenului și să cureți membrana subțire. Apoi, icrele se pun la scurs într-o sită, să se dreneze în mod natural lichidul cu sânge în care au stat.
Cum se păstrează icrele corect
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/12/trucuri-pentru-salata-de-icre.jpg)
Icrele proaspete se presară cu sare, cantitatea optimă de sare care ajută la conservarea lor fiind de 10% din cantitatea de icre.
Icrele sărate se pun într-un borcan de sticlă foarte curat și bine șters de apă. Deasupra icrelor se presară un strat fin de sare și se înfiletează capacul.
Unele gospodine toarnă un pic de ulei de măsline deasupra icrelor, dar această metodă se recomandă numai dacă vei consuma icrele în decurs de cel mult 2 săptămâni. Uleiul poate căpăta un miros neplăcut de la icre. Sarea este un conservant mult mai bun pentru icre, decât uleiul.
Cea mai bună metodă este să presari icrele cu sare și să le ții la frigider. Ori de câte ori iei câteva lingurițe de icre din borcan, pentru a prepara o salată cu maioneză, trebuie să presari iar sare pe deasupra. Astfel, icrele sărate pot rezista la rece timp de 2 – 3 luni.
Cât timp stau icrele conservate la frigider
Pregătite cu sare la borcan, icrele de pește se păstrează la frigider câteva săptămâni, timp în care culoarea lor se deschide, devine mai roșiatică. Spre exemplu, icrele de crap devin mai portocalii și capătă astfel o culoare foarte plăcută.
Ele pot fi păstrate la rece timp de două – trei luni. De câte ori iei icre din borcan pentru a pregăti o salată de icre, restul de icre trebuie bine îndesat cu lingura, să nu intre aer, și acoperit din nou cu un strat de câțiva milimetri de sare.
Cum se păstrează icrele la congelator
Congelarea nu este cea mai bună metodă de păstrare a icrelor, deoarece după dezghețare acestea își vor pierde din aroma și gustul specifice și este posibil să se taie când vrei să faci salata.
Cu toate acestea, icrele de știucă, de biban sau de păstrăv pot fi păstrate la congelator în medie 6 luni, după ce au fost bine curățate și sărate.
În prima etapă, se păstrează icrele la frigider cu sare timp de câteva zile până când își schimbă culoarea. Apoi se pun la scurs într-o sită, dacă mai este necesar să se scurgă din lichid.
Apoi se pun în cantități mici în pungi care pot fi sigilate, se scoate aerul ușor cu palma din pungi, se sigilează și se congelează. Metoda este valabilă mai ales pentru icrele de pește de apă dulce.
Icrele de somon sau caviarul nu se țin niciodată la congelator.
foto: 123rf.com