Cultivă în grădină câteva tufe de leuștean și vei avea ani de-a rândul frunze proaspete și aromate pentru diverse salate și preparate gustoase. Cumpără de la piață leuștean verde sau leuștean uscat și află care sunt beneficiile lui precum și modul în care se păstrează leușteanul peste iarnă.

Leușteanul, Levisticum officinale este o plantă perenă, folosită drept condiment și remediu naturist. Planta poate crește până la înălțimi de unul sau doi metri, are tulpini viguroase și foarte rezistente. Pe timpul verii, se folosesc frunzele și mugurii fragezi, iar în sezonul rece se folosesc crenguțele și florile uscate pentru murături.

Ce vitamine și săruri minerale conține

Leușteanul este bogat în vitamina A și folați, precum și în potasiu și calciu. Chiar dacă este gătit, leușteanul păstrează sărurile minerale și aminoacizii esențiali care susțin imunitatea organismului. O cantitate de 100 gr de leuștean conține:

Săruri minerale

  • 400 de miligrame de potasiu;
  • 150 de miligrame de calciu;
  • 51 de miligrame de sodiu;

Vitamine

  • 667 de micrograme de vitamina A (83% din Doza Zilnica Recomandata (DZR));
  • 45 de miligrame de vitamina C (56% din DZR);
  • 30 de micrograme de folat (15% din DZR);

Pe lângă acestea, leușteanul mai conține vitamine din grupul B, fier, zinc, iod și o serie de aminoacizi esențiali, precum triptofanul (esențial pentru creier, este precursorul serotoninei și ajută la sinteza vitaminei PP) sau metionina (aminoacid care ajută la creșterea și repararea țesuturilor).

Ce beneficii are pentru sănătate

cum se cultiva leusteanul

Leușteanul este folosit mai mult în bucătărie, în salate, borșuri sau în conservele de legume. Dar încă din Evul Mediu, această plantă aromatică și-a dezvăluit beneficiile pentru sănătate și a fost inclusă în diverse tratamente pentru boli de stomac, boli de ficat sau de inimă.

Ceaiul sau decoctul de leuștean are efect antiinflamator și ajută la reducerea inflamațiilor în cazul unor afecțiuni de stomac. Frunzele de leuștean pot fi adăugate ceaiurilor pentru indigestie și flatulență. 

De asemenea, ceaiul de leuștean este consumat ca antiinflamator și calmant în durerile menstruale sau în cazul infecțiilor urinare, care sunt foarte dureroase. Câteva cercetări mai recente arată că leușteanul are efect diuretic și poate fi util în tratarea anumitor afecțiuni, precum cisteinuria.

Leușteanul mai este folosit pentru a calma tusea convulsivă, durerile de gută sau durerile de cap și migrenele.

Când se recoltează și cum se păstrează leușteanul

Frunzele de leuștean se recoltează pe tot parcursul verii, câtă vreme sunt fragede și verzi. Cu cât sunt mai tinere, cu atât sunt mai plăcute la gust și se pot consuma crude în salate.

Toamna, se recoltează crenguțele cu semințe și se folosesc pentru conservele de murături sau pentru varza murată.

La congelator

Pentru a păstra mai mult timp leușteanul proaspăt, frunzele verzi se țin într-un pahar cu apă rece la frigider.

Ele pot fi conservate la congelator, în pungi alimentare, grupate în mănunchiuri. La congelator, leușteanul își păstrează aroma puternică aproape 6 – 8 luni de zile. Leușteanul este una dintre plantele aromatice care se păstrează cel mai bine la congelator. Așadar, dacă îl congelezi, vei avea tot anul frunze aromate pentru borșuri, sosuri sau pentru murături.

La borcan cu sare

O altă metodă de conservare a leușteanului este sarea. Frunzele se spală, se lasă să se usuce bine și se așază în straturi dense în borcane mici. Se presară sare grosieră la fiecare strat de frunze, apoi se acoperă cu un strat de sare grunjoasă deasupra, se închide ermetic borcanul și se păstrează la frigider timp de 3 – 6 luni.

În cămară

Crenguțele uscate de leuștean sunt nelipsite din borcanele cu murături. Ele se folosesc pentru castraveți acri, pentru conopida murată sau pentru varza la butoi. Aroma amăruie și proaspătă de leuștean îmbogățește gustul murăturilor și le face mai savuroase.

Crenguțele uscate se învelesc în hârtie cerată, ca pe un buchet de flori, și se atârnă cu florile în jos în cui, într-o cămară rece și uscată. Aici se pot păstra aproape un an de zile, dacă spațiul este rece și bine aerisit.